Funkcja f określona jest wzorem f(x) = 4x^4-4x^3-9x^2+x+2
kamczatka: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = 4x4−4x3−9x2+x+2
Sprawdź, która z liczb −1, 0,5, 1, 2 jest miejscem zerowym funkcji
Chciałem zrobić w ten sposób:
4x4−4x3−9x2+x+2=0
ale jest to ciężkie to wyliczenia więc trzeba każdą liczbę po koli pod x'a podstawiać ?
Dodam że każda liczba jest miejscem zerowym.
23 lip 11:42
bezendu:
Ja bym to rozłożył na czynniki
(x−2)(x+1)(2x−1)(2x+1)=0
i nie każda liczba jest miejscem zerowym bo W(1)≠0
23 lip 11:51
ICSP: po prostu podstawiać i zobaczyć czy wyjdzie 0
Jeżeli a jest miejscem zerowym to w(a) = 0 , jeżeli a nie jest miejscem zerowym to
wtedy w(a) ≠ 0
23 lip 11:57
kamczatka: aha czyli jednak trzeba 4 liczby po koli podstawiać
23 lip 12:53
ICSP: nie trzeba, tylko można. Będzie to o wiele prostsze niż rozłożenie tego na czynniki.
Szczególnie że liczby nie są jakieś duże.
23 lip 12:55