Dziedziną funkcji f(x) = p{(x+2)(5-x)} jest zbiór:
kamczatka: Dziedziną funkcji f(x) = √(x+2)(5−x) jest zbiór:
Rozwiązanie:
x+2≥0
x≥−2
5−x≥0
−x≥−5 /*(−1)
x≤5
Więc dziedziną funkcji jest zbiór <−2:5>
Ale mam pytanie podstawiając np. −1 pod x'a wynik wychodzi dodatni, więc czemu zbiór wychodzi
<−2:5>?
23 lip 09:55
Basia:

źle rozumujesz chociaż wynik przypadkiem masz dobry
całe wyrażenie podpierwiastkowe musi być nieujemne czyli (x+2)(5−x) ≥ 0
a to jest prawda gdy oba czynniki są nieujemne (tak jak liczyłaś), ale także wtedy gdy oba są
ujemne
czyli gdy x+2<0 i 5−x<0
tyle, że to drugie nie ma rozwiązania i dlatego dziedzinę masz poprawną
wykres funkcji y=(x+2)(5−x) masz na rysunku
odczytaj dla jakich x ta funkcja przyjmuje wartości nieujemne
x ∊ <−2;5>
przecież −1 należy do tego przedziału
23 lip 10:55
kamczatka: aha a czemu 5−x<0 nie ma rozwiązania ? wychodzi: −x<−5 x>5
23 lip 11:01
kamczatka: już chyba wiem temu że wychodzi x>5,a powinno wyjść ujemne ,ponieważ muszą wyjść 2 wyrazy
ujemne w razie czego.
23 lip 11:06
kamczatka: dobrze mówię ?
23 lip 11:40
bezendu:
czy pierwiastek stopnia drugiego może być ujemny ? jak sobie odpowiesz na to pytanie to już
będziesz wszystko wiedział
23 lip 11:52
kamczatka: nie może, ale mi chodzi w przypadku gdyby to co jest w 1 i 2 nawiasie było ujemne to by wyszło
dodatnie.
23 lip 12:54
kamczatka: Może tak wyjść że miejsca 2 miejsca zerowe wyjdą ujemne ? Wtedy będą 4 rozwiązania ?
23 lip 22:15
krystek: Właczę się
Jak chcesz tak rozpatrywać to:
x+2≥0 i 5−x≥0 lub x+2≤0 i 5−x≤0
23 lip 23:00
pigor: ... . Dziedziną funkcji f(x) =
√(x+2)(5−x) jest zbiór :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż, jeśli jesteś w I klasie L.O. w dziale funkcje (ogólnie), to zapewne
nie miała(e)ś nierówności kwadratowych, dlatego proponuje takie
rozwiązanie :
otóż, dziedziną funkcji f. z definicji pierwiastka kwadratowego jest zbiór
rozwiązań nierówności :
(x+2)(5−x) ≥0 ⇔ (x+2 ≥ 0 i 5−x ≥ 0)
lub (x+2 ≤ 0 i 5−x ≤ 0) ⇔
⇔ (x ≥ −2 i 5 ≥ x)
lub (x ≤ −2 i 5 ≤ x) i teraz rysujesz na jednej osi
Ox 2 zbiory liczb określone tymi nierównościami , czyli ⇔
⇔ (x ≥ −2 i x ≤ 5)
lub (x ≤ −2 i x ≥ 5) i bierzesz ich część wspólną ⇔
⇔
−2 ≤ x ≤ 5 lub x∊∅ ⇔
x∊<−2;5> = Df − szukana dziedzina . ...
24 lip 00:51
pigor: ... ,przepraszam
Krystek, ale nie zauważyłem twojego postu,
dlaczego

nie wiem . ...
24 lip 00:53
Eta:
Wszystko dlatego ,że nie jesz
24 lip 00:56
pigor: ...dzięki, chyba jednak dlatego, że powinienem
już dawno spać, a więc dobranoc .
24 lip 01:03
Eta:
Miłych snów

ja też spadam
24 lip 01:06