troche sie gubie w tak dlugich przykładach
Pomoc Justyna:
22 lip 19:37
Mila:
9!=8!*9
7!=6!*7
| 7!*9! | | 6!*7*8!*9 | |
| = |
| dokończ |
| 8!*6! | | 8!*6! | |
22 lip 19:40
Pomoc Justyna: | | 7!*9 | | 6!*7*8*9 | | 504 | |
N |
| =N |
| = |
| =10,5 |
| | 8!*6! | | 8!*6! | | 48 | |
Dzięki
22 lip 19:55
asdf: 7! * 9! = 6!*8!*7*9 i zobacz co się skróci
22 lip 20:30
Basia: popatrz jak
Mila to rozpisała
| 7!*9! | | 6!*7*8!*9 | |
| = |
| |
| 8!*6! | | 8!*6! | |
co się skróci ? widzisz teraz ?
22 lip 21:02
martini: Ale w szkole nie skracalismy.
22 lip 21:14
Basia: to co piszesz jest niestety pozbawione sensu
szkoły bywają idiotyczne, ale nie aż tak
22 lip 21:16
22 lip 21:19
martini: chcesz zobaczyc moge ci pokazac zeszyt niema problemu wysle email ze skanem.
22 lip 21:21
Basia: skoro wiesz lepiej.......................
22 lip 21:24
martini: moj profesor to idiota zgadza sie.
22 lip 21:25
Basia: dobrze; to powiedz mi ile to jest 4!
22 lip 21:26
martini: 1*2*3*4=24
22 lip 21:28
Mila:
W szkole skracasz od klasy 5 szkoły podstawowej.
Ułamki w których licznik i mianownik ma postać iloczynu też można skracać, jeśli tylko istnieją
wspólne czynniki.
W Twoim przykladzie:
Justyno, oblicz
5!=...
22 lip 21:31
5-latek: Justyna . Wszystko zle /twoj post ostatni
Przede wszystkim 8!*6! nie rowna sie tyle samo co 8*6
Musisz zrozumiec co to jest silnia (!)
tak po chlopsku to jest to iloczyn kolejnych czynnikow (naturalnych) −wiemy ja ie to sa liczby
naturalne .Ja przyjmuje ze 0 tez nalezy do liczb naturalnych choc inni nie . Przyjmujemy ze
0!=1 i 1!=1 . No to teraz ile wynosi 2! skoro jest to iloczyn kolejnych czynnikow to 2!=1*2=2
czyli 2!=1*2=2
to 3!=1*2*3=6 i teraz zobacz 1*2=2! (popatrz wyzej) wiec to 3! mozemy zapisac tak
3!=2!*3
to 4!=1*2*3*4=24 i teraz znowu zobacz wyzej 1*2*3=3! wiec nasze 4! mozemy zapisac
tak 4!=3!*4 i zobacz teraz na to skoro 3!=6 to 4!=3!*4=6*4=24
no to 5!=1*2*3*4*5=120 i to samo 1*2*3*4=4! wiec 5!=4!*5 i teraz zatrzymajmy sie na
chwile =jest wiecej czynnikow i zobacz skoro 1*2=2! to nasze 5!=2!*3*4*5 ale tez nasze 5!
mozemy zapisac tak 5!=3!*4*5 bo 1*2*3=3! i ostatecznie 5!=4!*5
no to 6!=1*2*3*4*5*6=720 i to samo 6!=2!*3*4*5*6 ale tez 6!=3!*4*5*6 ale tez 6!=4!*5*6 i na
koncu 6!=5!*6
Teraz 7!=1*2*3*4*5*6*7=5040 zobacz jak juz sa duze liczby Wiemy ze 1*2*3*4*5*6=6! to 7!=6!*7
teraz rozpisz sobie tez inaczej to 7! wedlug tego co napisalem dla 6!
Wezmy 8!=1*2*3*4*5*6*7*8=40320 wiec zobacz ze 8! mozemy zapisac tak 8!=7!*8 bo
7!=1*2*3*4*5*6*7
Wezmy 9!=1*2*3*4*5*6*7*8*9=362880 wiec 9! =8!*9 i np tez 9!=7!*8*9 tak tez np mozesz sobie
rozpisac 9!. albo np tak 9!=5!*6*7*8*9
No jesli bedziemy mieli n czynnikow to n!=1*2*3*4*5*6*...............*n
Teraz zobacz na post Mili jak ona rozpisala te silnie i zobacz ze silnie w liczniku i w
mianowniku sie skroca i zostanie 7*9= policz Musisz kombinowac z tymi silniami .
22 lip 21:31
Basia: dobrze, to teraz patrz
| 5! | | 1*2*3*4*5 | |
| = |
| = 5 |
| 4! | | 1*2*3*4 | |
przecież nikt normalny nie będzie tego wyliczał skoro widać, że 1,2,3 i 4 się skracają
a nauczyciel miał prawo tego nie uczyć tylko wymagać
tego uczą w podstawówce
22 lip 21:31
Mila:
Widzę, że Basia ma ten sam pomysł.
22 lip 21:32
martini: 1*2*3*4*5=120
22 lip 21:33
Basia:
| | 2000! | |
no to teraz policz |
| |
| | 1999! | |
będziesz wymnażać 1*2*.....*1999*2000
czy może spróbujesz jednak pokombinować ?
22 lip 21:35
Mila: Dobrze 5!
Piisz następne zadania.
22 lip 21:35
Mila: OJ, to zostawiam Was.
22 lip 21:36
Basia: witaj Milu; pasuję
22 lip 21:37
Basia: oooooooooooo !
a kiedy zmieniłaś kolorek ?
22 lip 21:38
Mila:
Wchodzę na różne przeglądarki i jestem różnie zalogowana.
Ponadto nie chcę się rzucać w oczy, zgodnie z nieaktualną zasadą" siedź w kacie a ujrzą Cię".
Pozdrawiam.
22 lip 21:44
5-latek: Martini naprawde myslisz ze twoj porofesor to idiota?
A moze musi tlumaczyc tak jak kiedys w tej reklamie Media Markt −wiesz dla kogo
czy wyobrazasz sobie ze bedzie kazal ci liczyc np 25!*100! ile to jest . Na pewno nie . Wiec
moze troche szacunku >
22 lip 21:44
5-latek: Witam obie Panie
22 lip 21:49
Mila:
Też witam ciepło z lekką bryzą dla ochłody
22 lip 21:50
Basia: 
dla ochłody
22 lip 21:58
5-latek: Milu mam do Ciebie prosbe . Ty kiedys podawalas na forum link dotyczacy funkcji z Liceum
Traugutta . Mozesz go jeszcze raz wrzucic bo gdzies mi sie zawieruszyl i moze pare jeszcze
innych
22 lip 21:58
5-latek: Oczywiscie bede bardzo wdzieczny.
Basiu jutro chyba tak zrobie . odejde od maszyny pojde pod prysznic kolo 13 jak tak
bedzie grzac jak dzisiaj . Bylo ze 30 stopni
22 lip 22:04
martini: | 2000! | | 1999!*2000 | | 2000 | |
| = |
| = |
| =1 |
| 1999! | | 1998!*1999 | | 1998 | |
22 lip 22:05
asdf: 2000! = 1999! * 2000
22 lip 22:06
Basia: niestety nie; po co rozpisujesz mianownik ?
| 2000! | | 1999!*2000 | |
| = |
| = 2000 |
| 1999! | | 1999! | |
bo 1999! się skraca
rozpisujesz tylko tę "większą" silnię tak żeby dostać tę "mniejszą" i skrócić
np.
| 100! | | 98!*99*100 | |
| = |
| = 99*100 = 9900 |
| 98! | | 98! | |
rozumiesz ?
22 lip 22:08
Mila:
Martini, chyba kpiny sobie robisz !
2000−1998=2
2000:1998 = oblicz na kalkulatorze.
2000:2000=1
| 2000! | | 1999!*2000 | |
| = |
| =2000 |
| 1999! | | 1999! | |
22 lip 22:12
5-latek: Justyna czy zmienilas nick ?
jesli tak to zobacz co wyprawiasz . Zeby wynik byl rowny 1 to musi byc licznik i mianownik taki
sam a w w tym co napisalas to nie jest
Po drugie asdf rozpisal CI ze 2000! =1999! *2000
W mianowniku masz 1999! to po co rozpisujesz ta silnie skoro w liczniku masz tez 1999! i sie to
ladnie skroci To teraz napisz ile to sie rowna naprawde
22 lip 22:14
22 lip 22:19
martini: | 2000! | | 1999!*2000 | |
| = |
| =2000 |
| 1999! | | 1999! | |
22 lip 22:26
Basia: dobrze
22 lip 22:31
martini: mam dość wszystkiego

chce się do kogoś przytulić. jestem nikim przez ojca mojej córki zabrał
wszystko. przynajmniej może nie będę go oglądać w nowej szkole.
22 lip 22:32
22 lip 22:36
5-latek: Milu byly tam wykresy funkcji przesuwanie o wektor ,wykresy z wrtoscia bezwzgledna . Wnusia mi
to skasowala bo bawila sie . takze jesli masz na temat wlasnosci funkcji (parzystosc i
nieparzystosc i te innne ) . Z gory dziekuje
22 lip 22:36
Basia: nie histeryzuj; nie jesteś pierwszą (i zapewne nie ostatnią) samotną mamą
i żadna z nich, z Tobą włącznie, nie jest nikim
w większości to znakomite dziewczyny
ciesz się córą i daj jej dużo ciepła, spokoju i miłości; na pewno na to zasługuje
22 lip 22:37
22 lip 22:37
asdf: brawo, nie poddawaj się

Im ciężej tym lepszy smak zwycięstwa
22 lip 22:37
martini: juz jej nie mam.:( sąd zabrał mi do niej prawa.
22 lip 22:38
Basia:
ad. wpis z 22:36
bardzo dobrze

chyba już to złapałaś
zauważ, że to się da zapisać tak:
| 4!*6! | | 4! | | 6! | |
| = |
| * |
| |
| 3!*5! | | 3! | | 5! | |
22 lip 22:39
5-latek: Justyna dobrze
| | 5!*8! | |
Wiec moze takie |
| |
| | 4!*6! | |
22 lip 22:42
asdf: @martini
Korzystaj z pomocy ludzi na tym forum, mozna na prawde wiele sie nauczyc za darmo! Sama
doświadczysz jacy ci ludzie są pomocni, jednak wysiłku od siebie też trzeba włożyć. Ja
zdawalem mature podstawową i to nawet z nie najlepszym wynikiem, a pierwszy rok studiów, jak i
analiza 1 za mną

Nie było by tego osiągnięcia bez Ich pomocy
22 lip 22:42
martini: | 4! | | 6! | | 3!*4*5*6 | |
| * |
| = |
| =24 |
| 3! | | 5! | | 3!*5! | |
22 lip 22:51
ZKS:
asdf mam dla Ciebie ciekawostkę.
| | 1 | | 1 | | x | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ 1 * |
| dx = 1 − ∫ − |
| dx = 1 + ∫ |
| dx tak więc mamy |
| | x | | x | | x2 | | x | |
Odejmując stronami całkę otrzymujemy 0 = 1?
22 lip 22:52
Basia:
ZKS a co to za bzdet po drugim znaku równości ?
22 lip 22:53
martini: | 5! | | 8! | | 4!*5*6*7*8 | |
| * |
| = |
| =35 |
| 4! | | 6 | | 8!*6! | |
22 lip 22:57
5-latek: tam w liczniku troche popraw ma byc tak sam licznik 3!*4*5!*6 bo 4!=3!*4 a 6!=5!*6 wynik
dobry teraz ten z 22.42
22 lip 22:57
ZKS:
Basia całkowanie przez części?
22 lip 22:58
Basia: skąd się w mianowniku wzięło nagle 8! ?
22 lip 22:59
martini: uuu sorki juz poprawiam.
22 lip 23:01
5-latek: Z 22.57 twoje rozwiazanie jest zle
| | 5! | | 8! | | 4!*5 | |
Zobacz dobrze to napisalas czyli tak jak mowila Basia |
| * |
| = |
| |
| | 4! | | 6! | | 4! | |
| | 6!*7*8 | |
* |
| co po skroceniu da 5*7*8= policz 8! rozpisalem jako 6!*7*8 zeby skrocic te |
| | 6! | |
6! w mianowniku
22 lip 23:05
martini: | 5! | | 8! | | 4!*5!*6!*7*8! | |
| * |
| = |
| =280 |
| 4! | | 6! | | 4!*6! | |
22 lip 23:05
Basia:
ZKS rzecz w tym, że ∫f(x)dx − ∫f(x)dx = C ale wcale nie musi to być 0
nie zauważyłam, że całkujesz przez części
22 lip 23:07
Basia: ale zaśmieciliśmy ten wątek
szkoda ZKS, że nie napisałeś tego w oddzielnym poście
bo sprytna ta "zmyłka"
22 lip 23:09
5-latek: Justyna dobrze tylko popraw tam nie 5! tylko 5 bo 5!=4!*5 napisalem CI wyzej tam
22 lip 23:11
asdf: @ZKS
To nie ciekawostka

To bzdury! (ale dobrze ukryta pułapka

)
22 lip 23:14
martini: a oki
22 lip 23:15
5-latek: to moze teraz wez kilka przykladow z ksiazki i rozwiaz to sie sprawdzi czy dobrze
22 lip 23:15
Basia: Pułapka unieszkodliwiona więc dobranoc wszystkim
22 lip 23:16
martini: | 9*10! | | 9*9!*10 | |
| = |
| =9 |
| 9!*10! | | 9!*10! | |
22 lip 23:28
ZKS:
To gdzie jest pułapka?
22 lip 23:35
ZKS:
A nie zauważyłem postu
Basi.

Właśnie o to chodzi że ∫ 0dx = C a sporo ludzi o tym nie wie.
22 lip 23:36
5-latek: | | 9*10! | |
1 zle jesli taki jest zapis bo zobacz |
| |
| | 9!*10! | |
| | 9 | |
Teraz zobacz 10! w liczniku i w mianowniku mozesz skrocic i zostanie |
| |
| | 9! | |
| | 9 | | 9 | |
Teraz mianownik czyli 9! mozemy zapisac tak 9!=8!*9 i zobacz |
| = |
| −−−− 9 sie |
| | 9! | | 8!*9 | |
| | 1 | |
skroca i bedzie |
| i tak zostawmy . |
| | 8! | |
Drugi i trzeci OK

Przemysl to jescze dobrze a juz juz musze isc

bo rano do pracy.
22 lip 23:38
martini: oki dobranoc.
22 lip 23:43
martini: Doświadczenie polega na rzucie najpierw monetą, a potem kostką. Oblicz prawdopodobieństwo:
a) zdarzenia wypadnięcia orła na monecie i dwójki na kostce,
b) zdarzenia wypadnięcia reszki na monecie i liczby niepodzielnej przez 3 na kostce.
24 lip 22:11
Technik: Może najpierw przedstaw co Ty zrobiłaś w tym temacie ? Twoje obliczenia ?
24 lip 22:23
martini: Ω=
A{O,2}
B{R,1 R,2 R,4 R,5}
24 lip 22:44
5-latek: Ile zdarzen elementarnych bedzie przy jednokrotnym rzucie moneta
I drugie pytanie ile zdarzen elemnetarnych bedzie przy 1 krotnym rzucie szescienna kostka
24 lip 22:51
martini: przy jednokrotnym rzucie moneta bedzie 1 zdarzenie elementarne
przy 1 krotnym rzucie szescienna kostka tez 1 zdarzenie elementarne.
24 lip 22:53
Mila:
Ω={(O,1),(O,2),(O,3),(O,4),(O,5),(O,6),(R,1),(R,2),(R,3),(R,4),(R,5),(R,6)}
|Ω|=12
Możesz to obliczyć bez wypisywania:
(wynik z monety, wynik z kostki)
wynik z monety na dwa sposoby ,wynik z kostki na 6 sposobów⇔|Ω|=2*6=12
A={(O,2)}
|A|=1 moc zbioru (inaczej liczebność)
B={(R,1),( R,2),( R,4 ),(R,5)}
|B|=4
24 lip 22:54
martini: ooo dzieki
24 lip 23:01
Janek191:
@martini
Przy jednokrotnym rzucie monetą są dwa zdarzenia elementarne: wypadł orzeł, wypadła reszka,
co zapisujemy
Ω = { O, R }
−−−−−−−−−
Przy jednokrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką jest sześć zdarzeń elementarnych:
wypadło jedno oczko, wypadły dwa oczka,wypadły trzy oczka , wypadły cztery oczka, wypadło pięć
oczek,wypadło sześć oczek, co zapisujemy
Ω = { 1,2,3,4,5,6 }
−−−−−−−−−−−−−−−−
25 lip 15:46
martini: Doświadczenie polega na trzykrotnym rzucie kostką w kształcie czworościanu foremnego, na
którego ściankach znajdują się oczka w liczbie od 1 do 4. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,
że suma oczek na ściankach, na które upadła kostka, będzie równa 11.
Ω=(4,4,3,)(4,3,4)(3,4,4)
A= 3
Ω=4
3=64
Czy to jest dobrze?
26 lip 00:19
Eta:
ok
26 lip 00:49
Mila:
W pierwszej linijce A={(4,4,3,)(4,3,4)(3,4,4)}
26 lip 16:14
martini: Chciałam się pochwalić. dziś rano przyjechał ojceic mojej corki oznajmiając ze nadal mnie kocha

i Pokazałam mu ze nie straciłam czasu na głupoty. dał mi 10 zadan do rozwiązania i wszystkie
rozwiązałam prawidłowo
1 sie 21:52
Mila:
Gratulacje. Rozwiązuj zadania. Odwiedzaj córeczkę− dla niej pokonuj trudności.
1 sie 22:08
martini: Oczywiście

w końcu musi być dobrze
1 sie 22:15
5-latek: No i tak trzymaj
1 sie 23:22
martini: Witam. Czy moge prosic was o jakies zadania?
8 sie 13:28
Technik: A co mało jest zadań na internecie ?
8 sie 13:37
martini: Z toba @Technik nie gadam
8 sie 13:50
8 sie 13:57
martini: @technik zaczynasz mnie wnerwiac juz tym popisywaniem się.
8 sie 17:52
Technik: Ja się nie popisuje dałem Ci zadania a Ty już swoje wiesz
8 sie 17:54
Piotr 10: Justyna tak? A jaki dział konkretnie?
8 sie 17:54
martini: za zadania dzieki. a i za m... w pewnych sprawach tez. dziekuje.
a jeśli o dział chodzi to może być coś z prawdopodobieństwa.
8 sie 17:57
Mila:
Justyno , załóż nowy wątek.
Miałaś podane przez nauczyciela zadania. Wszystkie rozwiązałaś?
W nowym wątku napiszę Ci zadania.
8 sie 17:58
Mila: 1)Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzenia
A − na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek,
B − suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 8.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A , B .
8 sie 18:01
martini: Ω{(1,1),(3,3),(5,5),(4,5),(5,5),(5,6),(6,6)}
Ω 7
A)= 3
B)= 4
8 sie 18:30
martini: zadania od nauczyciela juz dawno wszystkie zrobione.
8 sie 18:31
Mila:
Ω={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,1).....(6,5),(6,6)} wypisujesz wszystkie możliwe
wyniki
|Ω|=6*6=36
A={(1,1),(1,3),(1,5),(3,1),(3,3),(3,5),(5,1),(5,3),(5,5)} teraz policz, ile jest zdarzeń w tym
zbiorze
w zdarzeniu B suma oczek ≥8
B={(2,6),(3,5)(3,6).....} dokończ
8 sie 18:39
martini: sorki nie mam neta w domu jak tylko będę mieć to poprawie błedy. pisze z telefonu.
8 sie 18:59
Mila:
8 sie 20:45
8 sie 22:17
Janek191:
@Pamela − co to za symbolika?
| | 9 | | 1 | |
Powinno być: P( A) = |
| = |
| |
| | 36 | | 4 | |
8 sie 22:48
martini: Ω={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,1).....(6,5),(6,6)}
Ω=6*6=36
A={(1,1),(1,3),(1,5),(3,1),(3,3),(3,5),(5,1),(5,3),(5,5)}
9 sie 18:26
martini: Ω={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,1),...(6,5),(6,6)}
Ω=6*6=36
A={(1,1),(1,3),(1,5),(3,1),(3,3),(3,5),(5,1),(5,3),(5,5)}
B{(2,6),(3,5),(3,6),(4,4),(4,5),(4,6),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(6,2)(6,3),(6,4),6,5),(6,6)}
9 sie 18:40
Mila: Dobrze.
Wypisz sobie na kartce wszystkie zdarzenia elementarne dla tego doświadczenia.
Przyda się.
9 sie 21:18