Znaleźć rozwiązania równania
Miśku: Znaleźć rozwiązania równania:
x2 − 12 = z2 + 12
w zbiorze liczb całkowitych.
Wyszło mi tak:
x=5 ⋀ z=1
x=7 ⋀ z=5
x=5 ⋀ z= −1
x=7 ⋀ z= −5
x= −5 ⋀ z= −1
x= −7 ⋀ z= −5
Proszę o sprawdzenie tego zadania.
22 lip 17:15
Miśku: i oczywiście symetrycznie:
x= −5 i z= 1
x= −7 i z= 5
22 lip 17:23
Basia:
x2 − z2 = 24
(x−z)(x+z) = 24
czyli mamy możliwości:
x−z = 1 i x+z = 24 ⇒ 2x = 25 odpada
x−z = 2 i x+z = 12 ⇒ 2x = 14 ⇒ x=7 i z=5 tego Ci brakuje
x−z = 3 i x+z = 8 ⇒ 2x = 11 odpada
x−z = 4 i x+z = 6 ⇒ 2x = 10 ⇒ x=5 i z=1 i tego też
x−z = 6 i x+z = 4 ⇒ 2x = 10 ⇒x=5 i z= −1
x−z = 8 i x+z = 3 ⇒ 2x = 11 odpada
x−z = 12 i x+z = 2 ⇒ 2x = 14 ⇒ x=7 i z=−5
x−z = 24 i x+z = 1 ⇒ 2x = 25 odpada
badając teraz rozwiązania ujemne czyli
x−z = −1 i x+z = −24 itd. dostaniesz rozwiązania "symetryczne"
22 lip 17:57
ZKS:
x = ±5 ∧ z = ±1
∨
x = ±7 ∧ z = ±5
22 lip 18:02
Miśku: dziękuję bardzo
23 lip 08:01