Doświadczenie polega na wylosowaniu dwóch różnych liter ze zbioru {A,B,C,D,E,F}.
Groszeq: Doświadczenie polega na wylosowaniu dwóch różnych liter ze zbioru {A,B,C,D,E,F}.
Określ zbiór zdarzeń elementarnych tego doświadczenia i wyznacz liczbę wszystkich zdarzeń
elementarnych.
22 lip 12:49
Basia: jeżeli ma być bardzo formalnie to:
jeżeli nie uwzględniamy kolejności
Ω = { {x
1,x
2}: x
1,x
2 = A,B,C,D,E,F ∧ x
1≠x
2 }
jeżeli uwzględniamy kolejność:
Ω = { (x
1,x
2): x
1,x
2 = A,B,C,D,E,F ∧ x
1≠x
2 }
|Ω| = 7*6
22 lip 15:52
22 lip 18:42
Basia: ciekawe gdzie zobaczyłam G
oczywiście zamiast 7 ma być 6
w drugim przypadku |Ω| = 6*5
22 lip 21:10