Wartości parametru m.
wajdzik: Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych x−y+m=0 oraz 2x+y−2m=0 należy do
wnętrza koła o promieniu r=3 i środku O=(2,3)?
Nie mam zbytnio pomysłu jak zacząć to zadanie.
Próbowałem układem równań:
{x−y+m=0
{2x+y−2m=0
ale cuda mi wychodziły niezłe.
Podrzuci ktoś jakiś pomysł?
22 lip 11:46
Saizou : niech P(x,y) i będzie punktem przecięcia się prostych
x−y+m=0
2x+y−2m=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−+
3x−m=0
y=x+m
wiedząc że punkt P ma się zawierać w wnętrzu koła to odcinek lOPl<3
22 lip 12:26
wajdzik: |OP|<3
| yp−yo | | | | 4m−9 | | 3 | | 4m−9 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| xp−xo | | | | 3 | | m−6 | | m−6 | |
22 lip 12:58
wajdzik: Odpowiedź: Wartości parametru m<−9 sprawią, że proste będą należeć do wnętrza koła.
22 lip 13:03
wajdzik: Mam nadzieję, że jest ok
22 lip 13:03
ICSP: Czy to przypadkiem nie jest wzór na współczynnik kierunkowy w prostej ?
Miałeś policzyć długość odcinka xD
22 lip 13:03
ICSP: Hmm a rozwiązanie nierówności, hmm , lepiej to usunę aby nikt inny nie zobaczył.
22 lip 13:04
Saizou : ale dlaczego liczyłeś współczynnik kierunkowy, a nie odległość punktów od siebie?
22 lip 13:05
wajdzik: Wybaczcie ale wakacje mi w nauce nie służą. Zabieram się do roboty
22 lip 13:14
wajdzik: Mam nadzieję, że to ten wzór...
| | m | | 4m | | m2−36 | | 16m2−81 | |
|OP|=√( |
| −m)2+( |
| −3)2=√ |
| + |
| = |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
| | 17m2−117 | | √17m2−117 | |
=√ |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | |
Myślę mimo wszystko, że znowu coś pomieszałem.
22 lip 13:23
Saizou : a znasz wzorek (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
22 lip 13:26
wajdzik: Owszem, znam

aczkolwiek zawsze jak rozwiązywałem ten wzór: |AB|=
√(xb−xa)2+(yb−ya)2
to najpierw liczyłem to co w nawiasie a później podnosiłem do kwadratu, wyniki zawsze się
zgadzały.
22 lip 13:31
22 lip 13:36
Saizou : przyznam się nie liczyłem
| | m | |
a i w pierwszym nawiasie powinno być |
| −2 |
| | 3 | |
22 lip 13:39
wajdzik: A czy do tego wzoru policzę tak jak tutaj czy tym (a−b)
2=a
2−2ab+b
2 [C[POWINNO WYJŚĆ TO
SAMO]]. Właśnie to sprawdziłem na innym przykładzie.
22 lip 13:40
Saizou : | m2 | | m | | 16m2 | | 4m | |
| −2*2* |
| +4+ |
| −2*3* |
| +9= |
| 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
22 lip 13:43
wajdzik:
√17m2−117<9
17m
2−117<3
17m
2<120
m
2<7
m<
√7
Cały czas
źle źle źle. Tragedia
22 lip 13:44
Saizou : ale człowiek uczy się na błędach wiec teraz dokończ zadanie
22 lip 13:47
wajdzik: Ok, widzę, że ładnie wyszło Tobie, ale teraz tak.
Przykładowo mam coś takiego: A=(4,6) oraz B=(−2,3)
|AB|=
√(−2−4)2+(3−6)2=
√ (−6)2+(−3)2=
√36+9=
√45
II sposób
|AB|=
√(−2−4)2+(3−6)2=
√(4+16+16)+(9−36+36)=
√36+9=
√45
Tutaj wychodzi tak samo a tam już nie? Czy miałem błąd rachunkowy? hm?
22 lip 13:53
Saizou : ale jak chciałeś obliczyć wyrażenie w nawiasie skoro masz niewiadomą
| | m | | m−6 | | (m−6)2 | |
( |
| −2)2=( |
| )2= |
| wiec i tak jest wzór skróconego mnożenia |
| | 3 | | 3 | | 32 | |
22 lip 13:57
wajdzik: I już wszystko wiem!
22 lip 13:58
wajdzik:
√17m2−84m+117{3}<3 //*3
√17m2−84m+117<9 //
√
17m
2−84m+117<3
17m
2−84m+114<0
Δ<0 ... a>0 parabola znajduje się nad wykresem.
m∊∅
22 lip 14:08
Saizou : | | 17m2−84m+117 | |
√ |
| <3 l2 bo L i P ≥0 |
| | 9 | |
17m
2−84m+117<81
17m
2−84m+36<0
| | 42−24√2 | | 42+24√2 | |
m∊( |
| : |
| ) |
| | 17 | | 17 | |
czy jakoś tak
22 lip 14:14
wajdzik: Niby wczoraj piłem ale to jak dzisiaj jestem otumaniony jest straszne. Tragedia
22 lip 14:18
wajdzik: dzięki
22 lip 14:18
Mila:
Przekształcenie:
(m−6)
2+(4m−9)
2<81⇔
17m
2−84m+36<0
22 lip 19:38