funkcje
marek: Mam jeszcze jeden problem, musze podac miare kata jaki tworzy wykres funkcji f z osia ox gdy
jest prostopadla do prostej g(x)=√33 . wiem, ze wspolczynnik przy x ma byc odwrotny i
przeciwny do danego, ale utknalem, kiedy pozbylem sie niewymiernosci z mianownika.czuje ze nie
ide w dobrym kierunku
22 lip 03:23
bezendu:
prosta prostopadła
y=−
√3
kąt nachylenia to tgα=a Twoje a=−
√3 więc.. α=... ?
22 lip 08:23
ICSP: | | √3 | |
g(x) = |
| jest funkcją stałą − równoległą do osi OX. Prosta prostopadła do g(x) będzie |
| | 3 | |
również prostopadła do osi OX − czyli mamy kąt 90
o
22 lip 12:38
Mila:

Bezendu, źle.
Prostopadła do g(x) nie jest wykresem funkcji.
| | √3 | |
Może chodzi o g(x)= |
| x ? |
| | 3 | |
22 lip 15:05