Trygonometria
bezendu:
| | logx−1√16−x2 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= |
| |
| | tgx | |
x−1>0 i x−1≠1
x>1 x≠2
x∊(1,
∞)/{2}
16−x
2> to z logarytmy
x∊(−4,4)
16−x
2≥0
x∊<−4,4>
tgx≠0
tgx=tg0
ok ?
21 lip 18:55
k: tgx = 0 dla x = kπ, k∊C
21 lip 19:08
bezendu:
| | 1 | |
D=x∊(1,4)/{2,kπ, |
| kπ} ? |
| | 2 | |
21 lip 19:09
k: Wydaje mi się, że
D:x∊(1,4)\{π}
21 lip 19:12
21 lip 19:23
Mila:

Zobacz, które punkty musisz wyłączyć.
21 lip 19:24
k: dlaczego ?
21 lip 19:24
k: zapomniałem o asymptocie... sorry.
21 lip 19:25
bezendu: | 1 | |
| π i π ale teraz pisać |
| 2 | |
| | π | | π | |
D=../{2, |
| ,π} czy D=..../{2, |
| +kπ,π+kπ} ? |
| | 2 | | 2 | |
21 lip 19:26
Saizou : | | 1 | |
f(x)= |
| *logx−1(√16−x2)=ctgx*log(x−1)(√16−x2) |
| | tgx | |
założenia
1
o z cotangensa mamy x≠kπ , k∊C
2
o z postawy logarytmu x−1>0 →x>1 oraz x−1≠1→x≠2
3
o i jeszcze logarytm
√16−x2>0 →16−x
2>0→ x∊(−4:4)
zatem
D: x∊(1:4)/{π;2}
21 lip 19:27
bezendu:
| | π | |
Saizou a |
| to gdzie ?  |
| | 2 | |
21 lip 19:29
k: bez k.
przykładowo dla k=10 masz, 10kπ, a ta liczba nie mieści się w przedziale (1,4) więc jej i tak
nie wyrzucisz.
21 lip 19:30
bezendu: ok dziękuje
21 lip 19:30
Saizou : | | 1 | |
ale skoro ctg(x)= |
| to |
| | tg(x) | |
| 1 | | π | |
| *logx−1(√16−x2)=ctg(x)*logx−1(√16−x2), ctg( |
| )=0, zatem wartość |
| tg(x) | | 2 | |
funkcji wyniosłaby 0
i tak jakoś mi coś nie pasuje
21 lip 19:44
bezendu:
Nie wiem jak powinna być prawidłowa odpowiedź zadanie z podręcznika szkolnego
21 lip 19:45
ZKS:
| | π | |
x ∊ (1 ; 4) / { |
| ; 2 ; π} |
| | 2 | |
| | π | | π | |
Dla x = |
| funkcja tg(x) nie istnieje (znaczy w liceum) więc |
| należy wyrzucić z |
| | 2 | | 2 | |
dziedziny.
21 lip 20:36
Mila:
Na wykresie wszystko było widać.
21 lip 20:48
bezendu: Mila napisałem odpowiedź (post 19:26)
21 lip 20:50
ZKS:
Nie zauważyłem Twojego postu
Mila a rzeczywiście na nim wszystko widać jeszcze tylko
zapomniałaś umieścić 2.
21 lip 20:52
Mila:
Ma być, jak u ZKS, wyrzucasz 3 konkretne liczby z przedziału (1,4).
Gdzieś mam podobne zadanie z matury, to wpiszę, gdy odszukam.
21 lip 20:56
bezendu: Mila jak byś znalazła to zadanie jutro to byłbym wdzięczny

(ja czytam posty i nie
zapominam o nich

)
24 lip 21:10
Mila:
Szukam zadania z maturki dla bezendu.
24 lip 21:19
Mila:
To jest zadanie z logarytmem (?) pisać?
24 lip 21:30
bezendu:
tak
24 lip 21:31
Mila:
Wyznacz dziedzinę funkcji:
log2cosx(9−x2) i zapisz w postaci przedziałów.
24 lip 21:32
bezendu:
9−x
2>0
x
2−9<0
(x−3)(x+3)<0
x∊(−3,3)
cosx>0
?
24 lip 21:36
bezendu: widzę błąd post 19:26
ale jak to zapisać w postaci przedziałów ?
24 lip 21:41
Mila:
Tam masz podstawę logarytmu: 2cosx
W takim razie warunki:
9−x2>0 i cosx>0 i 2cosx≠1
Najlepiej narysuj na osi ( w układzie)
24 lip 21:43
bezendu:

a no tak w podstawie logarytmu jeszcze 2cosx
2cosx≠1
| | π | | π | |
ale gdzie umieścić te − |
| i |
| |
| | 2 | | 2 | |
24 lip 21:50
Mila:
| | π | |
Tu wystarczy taki szacunek dla |
| : |
| | 2 | |
Teraz napisz te przedziały.
24 lip 22:11
bezendu:
| | 1 | | π | |
czyli |
| zamienić na |
| ? |
| | 2 | | 3 | |
to będzie tak ?
| | π | | π | | π | | π | | π | | π | |
x∊(− |
| ,− |
| )∪(− |
| , |
| )∪( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
24 lip 22:18
Mila:
Dobrze przedziały.
Co to za komentarz "1/2 zamienic na π/3" ?
| | 1 | |
Masz rozwiązać warunek cosx≠ |
| |
| | 2 | |
24 lip 22:35
bezendu:
| | 1 | | π | |
a to '' |
| na |
| '' to takie moje przemyślenia−zapomniałem skasować przed wysłaniem  |
| | 2 | | 3 | |
25 lip 21:10
Mila:
Daruję ten lapsus.
25 lip 23:16
bezendu:
26 lip 09:59