matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytm granice
nope:
oblicz : lim x−>nieskonczonosc (x
2
/ln x)
21 lip 16:39
Basia:
dla każdego x>0 lnx < x ponadto jeżeli x→+
∞
możemy przyjąć, że lnx>0 (po prostu przedział (0,1> mało nas w tej sytuacji obchodzi) stąd:
x
2
x
2
>
= x → +
∞
lnx
x
x
2
czyli
→ +
∞
lnx
albo z reguły de l'Hospitala
x
2
2x
lim
x→+
∞
= lim
x→+
∞
= lim
x→+
∞
2x
2
= +
∞
lnx
1
x
21 lip 17:13