podzielnosc
zadanie: czy prawda jest, ze jezeli liczba calkowita k jest podzielna przez liczbe calkowita m to liczba
k2 tez jest podzielna przez liczbe m? czy jest to prawdziwe dla kazdego k, m ∊C?
21 lip 14:51
Trivial:
Tak.
k jest podzielna przez m ⇔ k = a*m, a − całkowite.
zatem: k2 = a2m2 = (a2m)*m ← podzielne przez m.
21 lip 14:55
Eta:
21 lip 14:58
Trivial:
21 lip 14:58
Eta:
21 lip 14:59
Trivial:
21 lip 15:00
zadanie: dziekuje
sa jeszcze jakies inne twierdzenia jezeli chodzi o podzielnosc liczb calkowitych?
21 lip 15:01
21 lip 15:06
zadanie: a twierdzenie
jezeli liczba calkowita k2 jest podzielna przez liczbe calkowita m to liczba k tez jest
podzielna przez liczbe m? czy jest to prawdziwe dla kazdego k, m ∊C?
21 lip 18:06
Basia:
nie jest;
32 jest podzielne przez 9, a 3 nie
21 lip 18:25
zadanie: dziekuje
czy odnosnie mojego pytania z 14:51 mogloby to rowniez wygladac tak:
czy prawda jest, ze jezeli liczba calkowita k jest podzielna przez liczbe calkowita m to liczba
kd, gdzie d∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,...} tez jest podzielna przez liczbe m? czy jest to
prawdziwe dla kazdego k, m ∊C?
21 lip 18:33
zadanie: ?
21 lip 19:44
zadanie: ?
21 lip 20:51
ICSP: kd = k * kd−1 a k jest podzielne przez m zatem kd również jest podzielne przez m
21 lip 20:54
ICSP: oczywiście dla d ∊ N+ bo dla 0 jak wiemy nie zachodzi :
3 | 9 ale już 3 |/| 1 = 90
|/| − nie dzieli
21 lip 20:57
zadanie: dziekuje
21 lip 21:06