matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
nick:
Cześć. Mam do policzenia dwie granice, dla n dążącego do
∞
.
(
√
n
+3)
2
*
n+1
(
√
n
−2)
2
*
3n+5
Nie umiem tego zrobić, wyniki wychodzą błędnie.
21 lip 14:38
Basia:
(
√
n
+3)
2
n + 6
√
n
+ 9
6
9
n(1+
+
)
√
n
n
=
=
=
n+1
n+1
1
n(1+
)
n
6
9
1+
+
√
n
n
1+0+0
→
= 1
1
1+
n
1+0
drugie identycznie
21 lip 14:41
nick:
A taka sytuacja:
3n−1
√
n+10
Pierwiastek dla całego wyrażenia.
21 lip 14:52
Trivial:
√
3
(taki sam sposób jak wyżej).
21 lip 14:53
Basia:
tak samo
1
n(3−
)
n
1
3−
n
3−0
=
√
=
√
→
√
=
√
3
10
n(1+
)
n
10
1+
n
1+0
21 lip 14:55
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick