granica ciągu
obi2exe: Witam wszystkich, mam do rozwiązania dwa przykłady z wyznaczania granicy ciągu:
a)
b)
Dodam tylko, że rozwiązania w obu przypadkach to 0, a n oczywiście zmierza do
∞.
Chciałby, żeby to ktoś ogarnięty w przystępny sposób wytłumaczył i zapisał własności granicy w
przypadkach gdzie pojawiają się pierwiastki. Z góry THX.
21 lip 12:07
Basia:
ad.a
nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi
lim
n→+∞pk{n} = +
∞ dla dowolnego
stałego k
(pierwiastek k−tego stopnia z n; edytor nie umie tego obsłużyć)
np.
√n;
5√n;
9√n ( i tak dalej) → +
∞
natomiast lim
n→+∞ n√n = 1
(stopień pierwiastka
zmienny
ad.b
u
n możesz rozbić na dwa podciągi
przy k→+
∞
21 lip 12:26
ICSP: albo przykład b z ograniczenia −1 ≤ (−1)
n ≤ 1
Podzielić to przez 2n+1 i z twierdzenia o trzech ciagach dostajemy co chcemy
21 lip 12:34
obi2exe: Basia
W podpunkcie a) też chcę wyznaczyć granicę ciągu.
Sposobem, którym liczę mam coś takiego ∞ − ∞. Ten umowny zapis chyba też prowadzi do zera.
W punkcie b) nie spotkałem się z takim zapisem w jaki mi to rozpisujesz. Jednak na logikę
licznik zmierza do niczego, a mianownik do nieskończoności. Więc będziemy otrzymywać ciągu
dążący do 0.
Można tak to ująć?
21 lip 12:39
ICSP: ja tu nie widzę symbolu nieoznaczonego
0 − 0 = 0 i to jest właśnie granica.
21 lip 12:44
obi2exe: ICSP
Licznik obliczyłem z czegoś takiego:
jeżeli a ∊ <−1,1> to lim (a)
n=1
Mianownik to prosty ciąg, który zmierza do nieskończoności.
| | 1 | |
Więc logicznie dostanę coś takiego: |
| = zmierza do 0. |
| | ∞ | |
Można tak to zrobić?
21 lip 12:46
obi2exe: ICSP, faktycznie masz rację przeoczyłem. Dopiero zaczynam sorry
21 lip 12:48
5-latek: | | A | |
Np do przykladu a) Wiesz ze limn→∞ |
| =0 gdzie A to stala. |
| | +/−∞ | |
takze powinienes/as wiedziec ze jesli lim
n→∞a
n=a i lim
n→∞b
n=b to
lim
n→∞(a
n−b
n)=a−b
Co do przykladu b to jeszcze jak sie uczylem to moj nauczyciel mowil nam ze lim
n→∞(−1)
n ze
taka granica nie istnieje
21 lip 12:49
obi2exe: 5−latek: Wczoraj zacząłem się tym bawić i to tylko przez godzinę. Więc jeszcze nie świecę z
tego.
Te przykłady sam rozwiązałem, ale chciałem zobaczyć jak inni je rozumieją i rozwiązują.
Faktycznie taki ciąg nie zmierz do żadnej granicy lim n→∞(−1)n .
21 lip 12:54
Basia:
granica (−1)
n oczywiście nie istnieje
bo masz tu dwa podciągi: a
2n = 1 i a
2n−1 = −1
każdy zbieżny do innej liczby
| | (−1)n | |
natomiast granica |
| jak najbardziej istnieje i jest równa 0 |
| | n | |
ponieważ jak już pisał
ICSP
−1 ≤ (−1)
n ≤ 1 /:n
| | −1 | | (−1)n | | 1 | |
limn→+∞ |
| ≤ limn→+∞ |
| ≤ limn→+∞ |
| |
| | n | | n | | n | |
stąd:
21 lip 12:56
ICSP: oczywiscie granica :
lim (−1)
n
n−>
∞
| | (−1)n | |
nie istenieje, ale wcale nie wyklucza to istnienia granicy |
| |
| | 2n−1 | |
21 lip 12:59
Basia:
@obi2exe
skoro dopiero zaczynasz postaraj się "poczuć" istotę pojęcia granicy
wypisz sobie kilkanaście wyrazów ciągu i naszkicuj wykres
| | (−1)n | |
dla ciągu an = |
| masz kolejno: |
| | 2n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ; |
| ; − |
| ; |
| ; − |
| ; ......................... |
| | 3 | | 5 | | 7 | | 9 | | 11 | |
zaznacz teraz te wyrazy w układzie współrzędnych i zobacz jak to się zachowuje
potem spróbuj udowodnić zbieżność tego ciągu do 0
wprost z definicji Cauchy'ego
bo to co wyżej to oczywiście tylko intuicja, nie dowód
21 lip 13:02
obi2exe: Dziękuję wszystkim, temat wyczerpany.
21 lip 13:04