Funkcja f:<-4;4> -->R określona jest w następujący sposób:
kamczatka:

Funkcja f:<−4;4> −−>R określona jest w następujący sposób:
1 dla x∊ <−4;−2)∪(2;4>
f(x)= 2 dla x∊ {−2,2}
3 dla x∊ (−2;2)
Według mnie powinien być taki rysunek jak u góry a w odpowiedziach jest inny. Zaraz go dodam.
21 lip 10:32
kamczatka:

Rysunek z odpowiedzi:
Dziwi mnie to że dla x=−3 nie ma żadnej wartości a jest przecież funkcja f(x)= 1 dla x∊(−4;−2)
21 lip 10:35
use:

Jezeli juz to wykres powinien byc taki , skoro (−2;2) jest przedzialem obustronnie otwartym to
te kropki powinny byc polączone ^^

odobnie z przeykladem pierwszym
21 lip 10:53
kamczatka: tak te wszystkie kropki są ze sobą połączone zarówno zamalowane jak i nie zamalowane. Od lewej
do prawej wszystkie kropki się lączą. czemu jest taka dziwna odpowiedź skoro dla x=−3 nie ma
żadnej wartości a jest przecież funkcja f(x)= 1 dla x∊(−4;−2)
21 lip 18:14
Basia: use narysował Ci poprawny wykres
f(−3) = 1
21 lip 18:15
kamczatka: aha to temu nie ma kropki dla x=−3 bo i tak wykres by nie uległ zmianie ? go dla f(−3) jest
funkcja 1 a nie ma tej kropki na rysunku tam.
21 lip 18:20
Basia: kropki się stawia, jeżeli to koniec przedziału, albo do wykresu należy jakiś punkt izolowany
jak rysujesz wykres f(x) = x to jakieś kropki stawiasz ?
21 lip 18:22
5-latek: Dlaczego piszesz ze dla x=−3 nie ma funkcja zadnej wartosci . Otoz ma i wynosi ona dokladnie
y=1 tak samo dla x=3 y=1
Teraz musisz to zrozumiec ta funkcja jest opisana wlasnie takim wzorem
f(x)={1 dla xnalezy <−4,2)U(2,4> tu jest przedzial a nawet przedzialy
{2 dla xnalazy {−2,2} czyli bedzie x=−2 i x=2 bo taki zapis {a,b} oznacza konkretne
punkty a nie przedzial
{3 dla x nalezy (−2,2) tu jest przedzial
Teraz zwroc baczna uwage na to ze f(x)=y wiec wiec y=1 co to jest za funkcja ? jest to
funkcja stala . A wiesz jak wyglada wykres funkcji y=1 bedzie to rownolegla do osi OX i
przechodzaca przez punkt 1 na osi OY
jednak to nie bedzie tutaj linia ciagla tylko y=1 rysujesz na przedziale <−4,2) i przedziale
(2,4>
Teraz y=2 tu jednak to nie bedzie funkcja stala bo nie mamy okreslonego przedzialu tylko
mamy dane konkretne argumenty czyli x dla x=−2 wartosc funkcji czyli y=2 i zaznacz ten
punkt (−2,2) na wykresie i takze dla x=2 wartosc funkcji czyli y=2 i zaznacz ten punkt (2,2)
na wykresie
teraz y=3 bedzie to wykres funkcji stalej przechodzacej przez punkt y=3 ale tylko w tym
przedziale (−2,2)
Teraz popatrz na rysunek swoj lub use i zobacz ze np dla x=−4 i x=4 wartosc funkcji y=1 dla
x=−3,5 wartosc funkcji y=1 to samo dla x=3,5
Dla x=2 − x=−2 to juz napisalem ile wynosi wartosc funkcji .
dla x=−1,5 wartosc funkcji (odczytujeny na osi OY) wynosi 3 to samo dla x=1,5 tak samo dla
x=1 czy x=0 wartosc tej funkcji tez wynosi 3 . czy terasz juz jasne
21 lip 18:54
kamczatka: czyli tylko te same przedziały mogą być ze sobą połączone ?
21 lip 20:18
5-latek: Tak jak napisales
21 lip 20:30
kamczatka: o to już rozumiem dzięki.
21 lip 20:36
5-latek:
21 lip 20:38