podzielnosc
zadanie: jakie reszty moze dawac kwadrat liczby calkowitej przy dzieleniu przez 8?
20 lip 23:34
ICSP: hmm
dla n = 0 , 1 , ... 7
02 ≡ 0 mod 8
12 ≡ 1 mod 8
22 ≡ 4 mod 8
32 = 9 ≡1 mod 8
42 = 16 ≡ 0 mod 8
52 = 25 ≡ 1 mod 8
62 = 36 ≡ 4 mod 8
72 = 49 ≡ 1 mod 8
Odp moze dawać trzy reszty: 0 v 1 v 4
20 lip 23:41
Eta:
1000000002 ?
20 lip 23:51
zadanie: a da sie to zrobic bez kongruencji?
20 lip 23:51
ICSP: Eta
każdą liczbę całkowitą można zapisać w postaci 8k + l k ∊ R , l ∊ {0...7}
a jak wiemy ,
8k + l ≡ l mod 8
Jak chcesz to zrobić bez kongurencji to np tak :
Rozbijamy zbiór liczb całkowitych na kilka podzbiorów:
1o 8k , k ∊ C
2o 8k+1 , k ∊ C
3o 8k + 2 , k ∊ C
.
.
.
8o 8k + 7 , k ∊ C
I sprawdzamy jakie reszty dostaniemy z każdego przypadku
Dla przykłądu:
1o 8k , k ∊ C
(8k)2 = 8 * (8k2) − podzielne przez 8 czyli reszta 0
2o 8k + 1 , k ∊ C
(8k+1)2 = 8(8k2 + 2k) + 1 − reszta 1
itd
20 lip 23:58
zadanie: ok dziekuje
21 lip 00:09
Basia:
można spróbować uogólnić
n = 8m + k gdzie k=0,1,2,3,4,5,6,7
wtedy:
n2 = 64m2 + 16m*k + k2
64m2=8*8m2 i 16m*k= 8*2mk są oczywiście podzielne przez 8
zajmujemy się więc tylko wyrazem k2
i mamy
02 = 0
12 = 1
22 = 4
32 = 9 = 8+1
42 = 16 = 2*8+0
52 = 25 = 3*8+1
62 = 36 = 4*8 + 4
72 = 49 = 6*8 + 1
czyli mamy tylko reszty 0,1 i 4
21 lip 15:05