Wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x) = x^3 - x^2 -9x +9 i podaj współrzędne punkt
kamczatka: Wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x) = x3 − x2 −9x +9 i podaj współrzędne punktów wspólnych
wykresu funkcji f i osi układu współrzędnych.
miejsca zerowe:
x=1
x=3
x=−3
Współrzędne: (−3,0), (1,0) , (3,0)
i mam zapytanie co do tego końcowego polecenia "i osi układu współrzędnych"
w odpowiedziach mam że to trzeba obliczyć dla argumentu 0 czyli
f(0)=9
Ale moje pytanie brzmi czy zawsze się liczy dla argumentu 0 ?
20 lip 21:18
Basia:
punkt P leży na osi OY ⇔ xP = 0
szukasz więc tych punktów z wykresu funkcji, których odcięta = 0; czyli podstawiasz x=0
20 lip 21:23
ICSP: punkty wspólne z osiami układu współrządnych :
1. Z osią OX moze mieć nieskończenie wiele punktów współnych. Aby je wyznaczyc rozwiązujesz
równanie f(x) = 0
2. Z osią OY ma tylko jeden punkt wspólny. Aby go wyznaczysz liczysz f(0)
20 lip 21:24
kamczatka: to dla osi OY zawsze się liczy f(0) ?
20 lip 21:33
Basia: zawsze jeżeli 0∊Df
jeżeli 0∉Df wykres nie ma punktu przecięcia z OY
20 lip 21:35
kamczatka: aha dzięki.
20 lip 21:38
bezendu: ja zapisuje sobie linki z postami w których zadaje pytanie
20 lip 21:40
Mila:

Na przykladzie funkcji:
f(x)=2x
2−x−2
20 lip 21:52
kamczatka: a jeśli 0∉Df to jak to zapisać? f(0)=∅ ?
21 lip 10:26
Mila:
0∉Df
Wykres nie przecina osi OY.
21 lip 19:32