matematykaszkolna.pl
Który z narysowanych zbiorów punktów jest wykresem pewnej funkcji zmiennej rzecz kamczatka: Mam takie zadanie w zbiorze kiełbasy: Który z narysowanych zbiorów punktów jest wykresem pewnej funkcji zmiennej rzeczywistej x? Może ktoś powiedzieć jak to rozpoznać ?
20 lip 18:09
Basia: rysunekczerwony i niebieski są zielony i fioletowy nie zastanów się dlaczego i spróbuj zrobić to zadanie z Kiełbasy napisz odpowiedzi i i podaj numer zadania to sprawdzę
20 lip 18:18
Basia: P.S. przeczytaj definicję funkcji
20 lip 18:19
kamczatka: Ja to w zbiorze kiełbasy mam wytłumaczone ale i tak tego nie rozumiem, a zadanie to 3.11/41 Kiełbasa 2010
20 lip 18:20
zxcv: Nie za dużo wymagasz emotka
20 lip 18:22
Basia: rysunekto nie jest wykres funkcji bo musiałoby być f(2) = −2 i f(2) = 2 a to sprzeczne z definicją funkcji
20 lip 18:22
Trivial: Fajny rysunek, Basiu. emotka
20 lip 18:25
Basia: rysunekmam inny zbiór, ale zadanie 3.11 brzmi tak samo u mnie (b) wygląda jak wyżej i to nie jest wykres funkcji
20 lip 18:26
Basia: Witaj Trivial emotka Abstrakcja wyszła emotka
20 lip 18:27
kamczatka: tak wiem że nie jest z odpowiedzi ale dalej nie wiem czemu
20 lip 18:29
Basia: a wiesz jakie warunki musi spełniać przyporządkowanie żeby było funkcją ? każdemu elementowi z dziedziny jest przyporządkowany jeden i tylko jeden element ze zbioru wartości a tu każdemu elementowi z dziedziny (z wyjątkiem x=2 na moim rysunku) są przyporządkowane dwa różne elementy
20 lip 18:32
kamczatka: ja tego nie widzę np. dla f(1)=1 tylko jeden element z Y widzę przyporządkowany z X
20 lip 18:34
kamczatka: f(−1)= −0,5
20 lip 18:36
Basia: rysunekx=1 odpowiadają dwa różne igreki oznaczone niebieskimi kropkami
20 lip 18:37
Basia: przecież tu −1 w ogóle nie należy do dziedziny D = (0; 2>
20 lip 18:39
kamczatka: czyli f(1)=3 f(1)=−3 ? ale to przecież nie są te same igreki
20 lip 18:42
Basia: i dlatego to nie jest funkcja
20 lip 18:43
5-latek: Definicja funkcji f:X→Y Jest to takie przyporzadkowanie gdzie kazdemu elementowi(argumentowi x) ze zbioru X (dziedziny ) jest przyporzedkowany dokladnie jeden zwroc uwage na to sformuawanie na czerwono elememt(wartosci y) ze zbioru Y (przeciedziedziny ) teraz popatrz na post Basi z godz 18.22 dla argumentu x=2 y=−2 i tez y=2 a argumentowi nie moga byc przyporzdkowane dwie wartosci wiec nie jest to funkcja TO samo post z 18.26 np dla x=0 y=−2 i tez y=2 ta sama sytuacja tez to nie jest funkcja bo jednemu argumentowi nie jest przyporadkowana jedna wartosc tylko dwie > emotka
20 lip 18:43
kamczatka: już chyba powoli zaczynam rozumieć że jedna liczba nie może mieć dwóch wartości ale ciężko to na rysunku zobaczyć.
20 lip 18:44
Basia: po to Ci narysowałam tę linię przerywaną, żebyś zobaczyła na innych rysunkach tak samo sobie kombinuj
20 lip 18:47
kamczatka: Basia a mogłabyś jeszcze wytłumaczyć przykład c) bo ja tam też widzę że dla x=1 są dwie wartości y: 1 i −1 a w odpowiedziach jest że to jest funkcja zmiennej rzeczywistej x
20 lip 18:47
5-latek: Nie mam tego przed oczami ale moze tam na wykresie jest tak ze jedna kropka jest zamalowana i wtedy punkt nalezy do wykresu a druga nie jest zamalowana i wtedy punkt nie nalezy do wykresu
20 lip 18:53
Kocham kobiety : https://matematykaszkolna.pl/strona/3411.html a tak po za tym to może trochę poczytaj najpierw o funkcji emotka
20 lip 18:55
Basia: rysunekdla x=1 masz tylko wartość y=1 −1 nie jest x=1 przyporządkowane, bo tam jest kółko niezamalowane
20 lip 18:56
Kocham kobiety : https://matematykaszkolna.pl/strona/3411.html a tak po za tym to może trochę poczytaj najpierw o funkcji emotka
20 lip 18:57
kamczatka: aha, dzięki wielkie już rozumiem. Ja czytałem o funkcjach ale nie mogłem pojąc tego zadania na rysunkach.
20 lip 18:58