podzielnosc
zadanie: kiedy liczba jest podzielna przez 125?
20 lip 16:44
20 lip 16:52
ICSP: gdy mozesz ja zapisać w postaci k * 125 gdzie k ∊ C
20 lip 17:04
zadanie: chodzi mi kiedy jest podzielna przez jakie liczby?(np. kiedy jej ostatnie cyfry to.... itp.) bo
po rozlozeniu na czynniki pierwsze mam 125=5*5*5=53 ale chyba nic mi to nie daje
20 lip 17:35
ICSP: kiedy jest wiecej niż dwucyfrowa oraz jej ostatnie cyfry to 125 alb 250 albo 375 albo 500 albo
625 albo 750 albo 875 albo 000
20 lip 17:37
zadanie: dziekuje
20 lip 17:39
zadanie: wyznacz dwie ostatnie cyfry liczby 22003 jak to zrobic bez kongruencji?
20 lip 17:49
Trivial:
Dwie ostatnie cyfry liczby wynikowej pochodzą z dwóch ostatnich cyfr liczb które mnożysz.
Ponadto, już dzieci w przedszkolu wiedzą, że
222 = 4194304 → 04
22003 = 2*22002 = 2*222*91 → 2*491 = 2*43+88 = 128*222*8 → 28*48
= 28*216 = 28*65536 → 28*36 = 1008 → 08.
20 lip 18:18
zadanie: dziekuje
20 lip 18:40
Mila:
Albo
24=16
22003=22000*23=
=(24)500*8=(...6)*8=....8
20 lip 19:25
Trivial:
Milu, ale chodzi o dwie ostatnie cyfry.

Moje rozwiązanie można jeszcze uprościć pracując na czwórkach, a nie dwójkach.
Po zauważeniu, że
4
11 = 41943
04 → 4
mamy:
2
2003 = 2*4
1001 = 2*4
11*91 → 2*4
91 = 2*4
3*4
11*8 →
2*4
3*4
8 = 2*4
11 → 2*4 = 8.
20 lip 19:37
Mila:
Witaj,
Trivial, wakacyjne rozleniwienie − nie doczytałam. Dzięki za sprostowanie.
Może przyda się do innego zadnia.
Już tutaj nic nie dopisuję.
20 lip 20:45
20 lip 21:59