pomoc
pit: PROSZĘ O POMOC obliczeniu pochodnych cząstkowych 1 i 2 rzędu tej funkcji 3lnx + x2y2−y2−5x
18 lip 12:12
WIKTOR: mATEMATYKA
18 lip 12:30
WIKTOR:
18 lip 12:30
18 lip 13:07
ICSP: f(x) = 3lnx + x
2y
2 − y
2 − 5x
f'(y) = 2yx
2 − 2y
f''(y) = 2x
2 − 2
no i oczywiście mieszana :
[f'(x)]
y = 4xy
18 lip 14:19
Janek191:
@ICSP
To jest funkcja dwóch zmiennych
18 lip 15:22
ICSP: no to trzeba pozmieniać zapisy xD
Coś mi właśnie nie pasowało
18 lip 15:25
Janek191:
f(x; y) = 3 ln x + x2 y2 − y2 − 5
więc
f'x ( x; y) =
f'y( x; y) =
f''xx ( x; y) =
f''yy ( x; y) =
f''xy(x;y) =
f''yx(x; y) =
18 lip 15:27
pit: mógłby ktoś dokończyć bo to jest zadanie dotyczące ekstremum pochodne mieszne wszystkie
18 lip 19:12
pit: o te mi chodzi f''xx ( x; y) = f''yy ( x; y) = f''xy(x;y) = f''yx(x; y)
18 lip 19:13
Mila:
Wszystko obliczył
ICSP
Tylko inne oznaczenia:
f(x,y)=3lnx + x
2y
2−y
2−5x
f
xy=4xy
f
y=2x
2y−2y
f
yy=2x
2−2
f
yx=4xy
18 lip 19:31
pit: Dzięki
18 lip 21:35
Mila:
18 lip 21:55