Wyznacz wszystkie punkty M
wajdzik: Dane są punkty K=(2,−1) i L=(4,2) oraz prosta o równaniu 2x−y+2=0. Wyznacz wszystkie punkty M
należące do danej prostej takie, że trójkąt KLM jest prostokątny.
y=2x+2
| | 2+4 | | −1+2 | | 1 | |
Obliczam środek odcinka |KL|, S=( |
| ; |
| )=(3; |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2y+2=3x−6
2y−3x+8=0
{y=2x+2
12x+12=−4x+15
16x=3
Coś mi tutaj punkt M wyszedł dość w dziwnym wyniku. Myślę, że źle się za to zabrałem.
Proszę o pomoc.
18 lip 09:07
5-latek: proponuje Ci na poczatek zrobic rysunek
prosciej jest napisac rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty tak
Srodek odcinka KL jest Ci niepotrzebny
jak narysujesz rysunek to bedziesz widzial ze jesli trojkat KLM ma byc prostokatny to kat KLM
ma byc prosty a dalej juz wiesz
18 lip 10:17
5-latek: I jak juz wyznaczysz punkt M to dla trenigu sprawdz czy ten trojkat jet prostokatny tzn policz
dlugosc odcinka |KL| dlugosc odcinka |LM| i dlugosc odcinka |MK| i |MK2|=|KL2|+|LM2|
18 lip 10:29
wajdzik:
18 lip 11:21
wajdzik:
3x−6=2y+2
2y=3x−8
I teraz jak wyliczyć tego M w końcu?
z układu równań?
{y=2x+2
18 lip 11:23
5-latek: Nie z tego ukladu
przede wszystkim zobacz ze nie ma potrzeby pisania calego rownania prostej przchodzacej przez
punkty K iL
| | y2−y1 | |
Potrzebny jest tylko wspolczynnik kierunkowy prostej KL czyli a= |
| |
| | x2−x1 | |
Teraz musisz napisac rownanie prostej prostopadlej do KL i przechodzacej przez punkt L
(rownanie prostej przechodzacej przez punkt ma postac (y−y
1)=a(x−x
1)
Dopiero teraz wyznaczysz punkt M uklad rownan −−−to rownanie i y=2x+2
18 lip 11:43
wajdzik:
| | y2−y1 | | 2+1 | | 3 | |
a= |
| = |
| = |
| |
| | x2−x1 | | 4−2 | | 2 | |
a=U{3}{2] − współczynnik kierunkowy
y−y
1=a(x−x
1)
2y+2=3x−6
2y=3x−8
I wyszedł mi ten sam układ, co ja zrobiłem znowu źle?
18 lip 11:51
5-latek: Rysunek to mial byc uklkad wspolrzednych zaznaczone punkty i proste >
Mozesz ro zrobic tez tak ;
liczymy wektor KL[x2−x1 y2−y1] [2 3]
Wspolrzedne wektora KL sa wspoczynnikami prostej prostopadlej do wektora KL wiec rownanie
prostej prostopadlekj do wektora KL i przechodzacej przez punkt L na postac 2(x−4)+3(y−2)=0 to
2x−8+3y−6=0 to 2x+3y−2=0
Teraz 2x+3y−2=2x−y+2 i wyznaczasz punkt M
18 lip 11:55
5-latek: | | 3 | | 2 | |
A wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do KL to jest |
| czy − |
| ? |
| | 2 | | 3 | |
18 lip 12:04
5-latek: Mowilem CI wczoraj . Pare dni odpocznij i potem wez sie do nauki . Sluchaj starszego
18 lip 12:07
wajdzik:
Teraz sprawdzę czy trójkąt jest prostokątny.
18 lip 12:09
5-latek: W poscie z 11.55 jest blad . ma byc to 2x+3y−14 =0 a nie 2x+3y−2=0 Pomylilem sie
18 lip 12:12
wajdzik: | | 2 | |
jak najbardziej − |
| ... Powiem Ci tak, parę dni już odpocząłem... w sumie na piciu bo |
| | 3 | |
miałem w ciągu trzech dni osiemnastki. Zadań mam multum, a chciałbym skończyć ten dział,
następny i już zacząć powtarzać działy z pierwszej klasy bo nie chciało mi się pracować
zbytnio w pierwszej klasie i teraz muszę to nadgonić.
18 lip 12:12
wajdzik: M=(1,4)
18 lip 12:13
wajdzik: |KL|=
√13
|LM|=
√13
|MK|=
√26
|MK
2|=|KL
2|+|LM
2|
26=13+13
Wszystko się zgadza.

Dzięki wielkie
18 lip 12:20
5-latek: To jeszcze odpocznij . zadania w pewnym sensie sa podobne .Staraj sie pracowac na postaci
ogolnej prostej i na wektorach tam gdzie to mozliwe
18 lip 12:25
pigor: ... Dane są punkty K=(2,−1) i L=(4,2) oraz prosta o równaniu 2x−y+2=0.
Wyznacz wszystkie punkty M należące do danej prostej takie, że trójkąt
KLM jest prostokątny.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no i w końcu jaka jest odpowiedź

, a ja bym robił to tak :
szukam
M=(x,y)= (x,2x+2)= ? takich, że
MK
→⊥ ML
→ lub KM
→⊥ KL
→ lub LM
→⊥ LK
→ ⇔
⇔ [2−x,−3−2x] ⊥ [4−x,−2x] lub [x−2,3+2x] ⊥ [2,3] lub [x−4,2x] ⊥ [−2,−3] ⇔
⇔ (2−x)(4−x)+(−3−2x)*(−2x)=0 lub 2(x−2)+2x*3=0 lub −2(x−4)+2x*(−3)=0 ⇔
⇔ 8−6x+x
2+6x+4x
2= 0 lub x−2+3x= 0 lub −x+4−3x= 0 ⇔
⇔ 5x
2=−8 lub 4x=2 lub 4x=4 ⇔ x∊∅ lub x=
12 lub x=1 ⇒
⇒ (x=
12 i y= 3) lub (x=1 i y=4), czyli
M=(12,3) lub
M=(1,4) . ...
18 lip 23:18
5-latek: Kolega sam mial do tego dojsc ze jescze jest jeden punkt M (nie punkt G) Doszedlby jesli by
zrobil rysunek
20 lip 16:00
pigor: ...cóż, ja zazwyczaj nie czytam poprzednich wątków, bo nie wiem zazwyczaj
o co chodzi, a poza tym, to szkoda mi czasu ; jednak jak minie co najmniej 12h i nic
się nie dzieje, piszę wtedy swój sposób online z tego samego powodu i tyle . ...
20 lip 18:20
wajdzik: Pigor, wybacz, że nie odpisałem ale zrobiłem sobie krótką przerwę.

Twój sposób jest ekstra,
właśnie go przeanalizowałem i myślę, że będę się nim posługiwał.
22 lip 10:38
pigor: ...cieszę się, że potrafisz się uczyć z ...

dobrze "zrobionych" gotowców,
bo ja nie mam czasu i chęci na korepetycje przez komputer ; pozdrawiam
i życzę powodzenia.
22 lip 17:08