Symbol Newtona
Garth: Oblicz n.
| | n! | | n(n−1)(n−2) | |
= 56 ⇔ |
| = 56 ⇔ |
| = 56 ⇔ n(n−1)(n−2) = 336 ⇔ |
| | 3!*(n−3)! | | 6 | |
⇔ n
3 − 3n
2 + 2n − 336 = 0
A dalej to chyba bede musial pocwiczyc rozklad wielomianu na czynniki?
17 lip 20:06
Kocham kobiety :
W(8)=0
schemat hornera
17 lip 20:08
pigor: ... , lepiej wystarczy rozłożyć sobie 336 na 6*7*8 ⇒
n =8 i tyle . ...
17 lip 20:14
Trivial: dokładnie pigor. Trzeba zauważyć, że n(n−1)(n−2) to iloczyn trzech kolejnych liczb.
17 lip 20:19
ICSP: brak dziedziny

0 pkt
17 lip 21:02
Saizou : ICSP to zależy od schematu oceniania
17 lip 21:04
pigor: ...ja sobie spojrzałem na symbol Newtona i widziałem. ze szukam
n ≥3
i to mi wystarczyło, a autor postu niech twoją bezcenną uwagę, weźmie sobie
oczywiście koniecznie do serca .
17 lip 21:06
pigor: ..., no 0 punktów by na pewno nie dostał, co najwyżej odjęto by 1 punkt, ale
gdyby był na granicy zdawalności, to zapewne by mu go darowali,bo to tak
u nas w kraju ... na korzyść...

skazanego lub ś.p. , dla polepszenia statystyk,
a może i własnego ...stołka

...
17 lip 21:12