17 lip 19:25
pigor: o, nie, ja się brrr... boję tam wchodzić, aby nie dostać jakiegoś wirusoszoku
17 lip 21:24
Mila:
I słusznie, właśnie miesiąc temu "złapałam" kilka wirusów.
Asdf zajrzałam. I po co Ci takie karkołomne przekształcenia, można to prosto zrobić.
17 lip 21:29
asdf: @Mila
jak?

@pigor
to zwykly uploader zdjec, pierwszy lepszy z google, Twoja sprawa, ze nie chcesz wchodzic, ale
przegladarka tez jest uodporniona w pewnym stopniu od wirusów − ale jak wspomnialem − mi nic
do tego

P.S Od 3 lat nie instalowalem zadnego antywirusa, nie skanowalem zadnych plikow, a jak na razie
komputer dziala i nie widze zadnych objawow wirusow.
17 lip 23:27
Piotrek: to nie znaczy ze nic nie masz
18 lip 11:25
Mila:
Asdf zróżniczkuj obie strony równości:
sin(arcsinx)=x
18 lip 18:46
asdf: Dziękuje, ale chciałem to z definicji pochodnej wyprowadzić − zakładam na początku, że nie wiem
ile to jest (arcsinx)'.
18 lip 21:21
Trivial:
asdf, tego się z definicji nie wyprowadza, bo jest trudno.
Mamy równanie:
sin(arcsinx) = x
Różniczkując obustronnie (bez znajomości (arcsinx)'):
cos(arcsinx)*(arcsinx)' = 1
Skąd:
| | 1 | |
(arcsinx)' = |
| |
| | cos(arcsinx) | |
Teraz z zależności z rysunku:
| | z | |
cos(arcsinx) = |
| = √1−x2. |
| | 1 | |
Czyli
18 lip 21:35
Mila:
Możesz też skorzystać tw. o pochodnej funkcji odwrotnej.
18 lip 22:55
asdf: Próbowałem rozwiązać to z definicji, ale jak mówicie, że trudno to nie bede sie wysilac
(odpoczywam

) Dziękuje raz jeszcze za pomoc, dobranoc
19 lip 00:17
asdf: Próbowałem to rozwiązać z definicji, ale jak mówicie, że trudno to nie będę się wysilać
(odpoczywam)

Dziękuję raz jeszcze za pomoc, dobranoc
19 lip 00:17