Wyprowadzenie wzoru na pole koła.
fx: Hi, proszę o wskazówkę jak metodami licealnym wyprowadzić wzór na pole koła.
Potrafię to zrobić całkując obwód okręgu w graniach [0, r] ale metodą licealną za bardzo nie
mam pomysłu.
Proszę o wskazówkę

.
17 lip 18:39
Trivial: Oblicz pole n−kąta foremnego i podąż z n do nieskończoności.
17 lip 18:51
Trivial:

Nasz n−kąt foremny dzielimy na n trójkątów jak na rysunku. Mamy dane r, n.
| | 1 | | 2π | | π | |
Zauważamy, że φ = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | n | | n | |
Następnie:
| | a/2 | |
sinφ = |
| → a = 2rsinφ |
| | r | |
| | 1 | | 1 | | 2π | |
P = n*|Δ| = r2*nsinφcosφ = |
| r2*nsin2φ = |
| r2*nsin |
| |
| | 2 | | 2 | | n | |
| | 2π | | 2π | |
Teraz jedynie czego trzeba użyć, to przybliżenie sin |
| ≈ |
| i mamy wynik. |
| | n | | n | |
| | 1 | | 2π | |
P = |
| r2*n* |
| = πr2. |
| | 2 | | n | |
17 lip 19:19
Mila:

W LO wzór przyjmuje się do wiadomości.
W GM :
Rozcinamy koło jak na rysunku i układamy "prostokąt".
P=πr*r=πr
2
17 lip 21:19
fx: Trivial − dziękuję

. Proszę jednak na przyszłość o wskazówki a nie pełne rozwiązanie

.
Mila − przypomniałem sobie, że kiedyś się z tym sposobem spotkałem

.
18 lip 11:34
AS: Kiedyś w szkole podstawowej pokazano mi taki sposób.
Koło o promieniu r podzielono na wycinki koła o małym kącie rozwarcia.
Każdy wycinek potraktowano jako trójkąt o polu P1 = 1/2*c1*r
Suma pól wszystkich wycinków wyniosła
P = P1 + P2 + ... + Pn = 1/2*r*(c1 + c2 + ...+ cn)
P = 1/2*r*2*π*r = π*r2
18 lip 11:35