Rozwiąż równanie stosując metodę grupowania wyrazów
Pilnie: 1) 2x3 − 3x2 +6x − 9=0
2) x5 − 4x3 +x2 −4 =0
3) X5 −2x4 +7x3 +8x2 −16x +56 =0
4) x6 −3x5 +2x4 −9x2 +27x −18 =0
5) 4x5 −4x4 +x −1 =0
17 lip 18:23
Kocham kobiety :
1) 2x
3−3x
2+6x−9=0
x
2(2x−3)+3(2x−3)=0
(2x−3)(x
2+3)=0
2) x
5−4x
3+x
2−4=0
x
3(x
2−4)+(x
2−4)=0
(x
3+1)(x
2−4)=0
(x+1)(x
2−x+1)(x−2)(x+2)=0
dalej próbuj sam
17 lip 18:25
pigor: ..., np. tak :
4)
x6 −3x5 +2x4 −9x2 +27x −18 =0 ⇔ x
4(x
2−3x+2)− 9(x
2−3x+2)= 0 ⇔
⇔ (x
2−3x+2) (x
4−9)= 0 ⇔ (x
2−x−2x+2)(x
2−3
2)= 0 ⇔ [x(x−1)−2(x−1)](x−3)(x+3)= 0 ⇔
⇔ (x−1)(x−2)(x−3)(x+3)= 0 ⇔
x∊{1,2,3,−3} . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zad. 3), 5) analogicznie
17 lip 18:47
Pilnie: dziekuje slicznie
17 lip 19:17
pigor: ..., widać, jak nic kobieta, bo dziękuje jak

...

ślicznie, dlatego ja też
Kocham kobiety ... na czerwono .
17 lip 20:47
Kocham kobiety : 
pigor rozwiń myśl
17 lip 20:50
Maly: 1/4X(x2−6x+9)=0
20 lis 08:41