zadania maturalne
Kocham kobiety :
Jeśli miary kątów w trójkącie tworzą ciąg arytmetyczny, to jeden z kątów ma na pewno miarę
17 lip 18:23
fx: x
1 + x
2 + x
3 = 180
x
2 = x
1 + r
x
3 = x
1 + 2r
Dalej działaj sam
17 lip 18:26
Saizou : niech kąty mają miary
x−r,x,x+r
x−r+x+x+r=180
3x=180
x=60o
17 lip 18:27
fx: Czy nie lepiej przy tak prostych zadaniach, dać autorowi możliwość dojścia do rozwiązania
samemu?
17 lip 18:27
Saizou : nie wiem, ale korciło mnie napisać coś takiego 30
o, 60
o, 90
o
17 lip 18:28
Kocham kobiety :
Liczby a
2+5a+4b, 3a+2b+1, a+b tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny wyznacz wszystkie
wartości a dla których ten ciąg ma dodatnią różnicę
3a+2b−a
2−5a−4>0 i a+b−3a−2b−1>0
o to chodzi ?
Nie rozwiązywać
17 lip 18:29
Kocham kobiety : Saizou chyba jednak mały błąd
jeśli ciąg arytmetyczny to
x,x+r,x+2r=180
3x+3r=180
x+r=60
17 lip 18:32
Saizou : Kocham kobiety zauważ że u mnie
a
1=x−r
a
2=x
a
3=x+r
jest to ciąg arytmetyczny o różnicy r
17 lip 18:36
Kocham kobiety : ale moje rozwiązanie też jest chyba ok ?
17 lip 18:39
Saizou : jak najbardziej xd
17 lip 18:40
Kocham kobiety : czego się tak cieszysz ?
17 lip 18:40
Saizou : bo jestem radosnym człowiekiem
17 lip 18:41
Kocham kobiety : ok
17 lip 18:41