Mam kila do was kilka pytań związanych z zadaniami z wartości bezwzględnej z tej
kamczatka: Mam kila do was kilka pytań związanych z zadaniami z wartości bezwzględnej z tej strony, podam
link:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1807.html
1.Czemu w przykładzie ||x−3| − 5| ≥ 2
liczbę −5 traktuję się bez zmiany znaku skoro jest w wartości bezwzględnej ?
2.Czemu w przykładzie 3|2x + 1| + |6 − 2x| < 11
oblicza się:
2x + 1 ≥ 0 , a już 2x + 1 < 0 to nie ?
Dzięki.
17 lip 16:49
aniabb:
1. a czemu miałabyś zmieniać znak składowej? wystarczy że zmieniasz znak wyniku
2. bo oczywistym jest że skoro policzyli ≥0 to ten drugi czyli <0 to reszta
17 lip 17:55
kamczatka: 1.Bo to jest w wartości bezwzględnej | |
2. Już wiem.
17 lip 18:00
fx: Po prostu trzeba załapać, że nierówność musi opisać cały zbiór ℛ − jeśli jeden przedział to
liczby < 5 to drugi musi być ≥ 5 bo chcemy opisać cały zbiór ℛ.
17 lip 18:05
kamczatka: nie kapuje
17 lip 18:40
Kocham kobiety : ja też nie
17 lip 18:41
aniabb: skoro wartość bezwzględna to w wyniku zmieniasz znak, a nie zmieniasz wartości składowych
wyrażenia
czyli :
| ala ma kota | = 1 tzn
ala ma kota = 1 lub ala ma kota = −1
ale
nie znaczy to że
ala ma psa =1

więc
||x−3| − 5| = 2 to jest
|x−3| − 5 = 2 lub |x−3| − 5 = −2
26 lip 07:32
pigor: .... , a skąd od razu bez zbędnego pisania tego co poniżej, ta alternatywa
w poście powyżej

; ano z definicji wartości bezwzględnej, bo
|
2|= 2 lub |
−2|=2, czyli tu
|x−3|−5= 2 lub −(|x−3|−5)= 2 /*(−1) ⇔ |x−3|−5=
2 lub |x−3|−5=
−2 . ...
26 lip 16:10