procenty i wydajność pracy
xx: Właściciel zakładu produkcyjnego zadecydował o przejściu z ośmiogodzinnego dnia pracy na
siedmiogodzinny. O ile należałoby zwiększyć wydajność pracy, aby wartość dziennej produkcji
nie uległa zmianie?
17 lip 15:57
aniabb: W
S•8=W
N•7
trzeba zwiększyć o 1/7 dotychczasowej wydajności W
S
17 lip 16:17
pigor: ..., niech w − wydajność 8−śmio godzinnej pracy i
x= ? − szukana
jej procentowa zmiana to z warunków zadania
ilość pracy :
8w= 7(100+x)%w /*100*
1w ⇔ 800= 700+7x ⇔ 7x=100 ⇔
⇔ x=
17*100 ⇔
x ≈ 14,3 , czyli
x% ≈ 14,3% − szukany procent o który
należałoby zwiększyć wydajność w tym zakładzie produkcyjnym . ...
17 lip 17:28