układ równań...
mysle, ze...: wyznacz metoda wyznacznikową następujacy układ równań
(5x−4)(9y+4)=(15x−2)(3y+2)
3(3y+2)+4(5x−4)=0
próbuje to rozwiązać chyba juz od godziny i nic, bardzo prosze o pomoc...
17 lip 15:49
mysle, ze...: równanie na górze wyszło mi −10x−30y=4, czy któs moze mi powiedzieć czy dobrze?
17 lip 15:57
aniabb: =12
17 lip 16:14
mysle, ze...: aniabb czy mogłabyś napisać całe rozwiązanie? nie wiem czy ja jestem taka głupia czy to
zadanie takie trudne.... bardzo Cie prosze
17 lip 16:25
aniabb: dla sprawdzenia sobie W = 510 Wx = 408 Wy = −340
wynik końcowy x=0,8 y=−2/3
17 lip 16:26
aniabb: wrr..skasowałam sobie wszystko bo zamiast Shift W nacisnęłam Ctrl W
17 lip 16:30
mysle, ze...: czyli to bedzie :
−10x−30y=12
20x+9y=2
i teraz wyliczyć to metoda wyznacznikowa zgadza sie?
17 lip 16:31
aniabb: napisz Ty ..ja powiem gdzie masz błąd..drugi raz mi się nie chce
17 lip 16:31
aniabb: dolny = 10
17 lip 16:31
mysle, ze...: znowu cos nie tak...
W= (−10)*9 − 20*(−30)= −90+600= 510
Wx= 12*9 − 2*30 = 108−60 = 108
Wy = (−10)*2 − 20*12 = −20−240 = −260
i gdzie tu jest błąd?
17 lip 16:46
mysle, ze...: idiotka ze mnie... juz wszystko ok, dzieki
17 lip 17:28