funkcje
pol:
Wyznacz współczynniki a,b,c funkcji kwadratowej określonej wzorem y=ax
2+bx+c jeśli wiadomo że
do wykresu należą punkty A=(0,3) B=(−2,27) a osią symetrii tego wykresu jest prosta x=2
W(0)=3
a*0
2+b*c+c=3
c=3
W(−2)=27
4a−2b+c=27
4a−2b+3=27
4a−2b=24
2a−b=12
−b=12−2a
b=−12+2a
12−2a=4a
6a=12
a=2
b=−12+2*2=−8
a=2 b=−8 c=3 ?
zgadza się ?
17 lip 12:29
aniabb:

27 mi się nie zmieściło ale reszta jest ok
17 lip 12:35
pol: Mam jeszcze takie zadanie i z tym mam problem

Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji y=2x
2+bx+3 należy do prostej o równaniu y=x+2
wyznacz liczbę b ?
−x=4x+8
−5x=8
5x=−8
17 lip 12:42
aniabb: do prostej y=x+2 tzn że q=p+2
17 lip 12:47
pol: ok
17 lip 12:49
ciuchcia: y = 2x
2 + bx + 3
W(x, y) ⇒ W(x, x + 2)
| | Δ | | −b2 + 24 | | −b | |
yw = − |
| = |
| = (na podstawie y = x + 2) |
| + 2 |
| | 4a | | 8 | | 4 | |
i rozwiązujemy:
−b
2 + 24 = −2b + 16
−b
2 + 2b + 8 = 0
b
2 − 2b − 8 = 0
Δ = 4 + 32 = 36 ⇒
√Δ = 6
17 lip 12:50
aniabb: czyli
b
2 − 2b − 8 =0
(b+2)(b−4) = 0
b=−2 lub b=4
17 lip 12:51
aniabb:

pasują oba
17 lip 12:52