Uzasadnij że jeśli liczba k jest całkowita to liczba k^3−k jest iloczynem trzech
kamczatka: Uzasadnij że jeśli liczba k jest całkowita to liczba k3−k jest iloczynem trzech kolejnych
liczb całkowitych
Rozwiązanie:
k3−k= k(k2−1) =k(k−1)(k+1)
Mógłby ktoś wyjaśnić o co w tym zadaniu chodzi ? Bo mam zrobione ale nie rozumiem.
17 lip 11:18
kamczatka: k(k−1)(k+1) to są 3 liczby ?
17 lip 11:28
krystek: i zapisz je (k−1)k(k+1) i widać ,że są to trzy kolejne
17 lip 11:32
krystek: np (5−1)5(5+1)
17 lip 11:33
kamczatka: to by wyszedł wynik (4)*(60) = 240 ?
17 lip 11:35
krystek: 4*5*6=20*6=4*30=24*5= zawsze 120
17 lip 11:39
aniabb: inaczej pisząc jeśli np: k=5 to
(k−1) • k • (k+1) to będzie (5−1) • 5 • (5+1) czyli 4 • 5 • 6 czyli 3 kolejne liczby
17 lip 12:32