Napisz równanie prostej.
wajdzik: Napisz równanie prostej, względem której okręgi x
2+y
2+10x−6y+25=0 oraz x
2+y
2−8x+8y+16=0 są
symetryczne.
(x
2+10x+25)+(y
2−6y+9)=−25+25+9
(x+5)
2+(y−3)
2=3
2
S=(−5,3) r=3
3=−5a+b
(x
2−8x+16)+(y
2+8y+16)=−16+16+16
(x−4)
2+(y+4)
2=4
2
S=(4,−4) r=4
4=4a+b
{3=−5a+b ⇒ b=5a+3
{4=4a+b
−4=4a+5a+3
9a=−7
| | −5+4 | | 3−4 | | 1 | | 1 | |
S1=( |
| ; |
| )=(− |
| ;− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
−7a=−9
Mam nadzieję, że wszystko się zgadza.. Aczkolwiek proszę o sprawdzenie.
17 lip 09:46
5-latek: Zrob tak
1. Wyznacz srodki okregow
2. Napisz rownanie prostej przechodzcej przez srodki okregow w postaci ogolnej czyli Ax+by+c=0
3 Napisz rownanie symetralnej do prostej przechodzacej przez srodki tez w postaci ogolnej
17 lip 10:30
5-latek: Po prostu gdzie mozna pracuj na prostej w postaci ogolnej a tu mozna
17 lip 10:33
wajdzik: Czyli to co zrobiłem jest źle tak?
17 lip 10:35
krystek: Nie chce mi się sprawdzać ,ale z tego co wyliczyłeś promienie maja różne długości , więc
symertalna jest prostą przechodzącą przez ich środki
17 lip 11:12
krystek:
17 lip 11:13
wajdzik: czyli wszystko gra chyba.
17 lip 11:51
wajdzik: to dzięki wielkie
17 lip 12:18
aniabb: oprócz tego że w 8 i 10 linijce powinno być −4=4a+b
17 lip 12:18
aniabb:

nie gra bo twoja prosta to ta zielona a powinna być ta niebieska
17 lip 12:23
aniabb: a ta niebieska to 16sta linijka
17 lip 12:28
aniabb: sprawdziłam promienie ..faktycznie różne
17 lip 12:36
wajdzik: Aniu, w zeszycie w 8 i 10 jest ok. Po prostu tutaj z pośpiechu nie wpisałem.
17 lip 13:51
aniabb: wiem, bo dalej spokojnie minus się pojawił

ale tak dla ścisłości
17 lip 16:20