trójkąt prostokątny
gosia301: W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ma miare 30stopni. Dwusieczna tego kąta dzieli
przeciwległy bok o długości a na dwa odcinki. Wyznacz długości tych odcinków.
17 lip 08:50
Janek191:
Δ ABC − dany trójkąt
D − punkt odcinka BC , taki, że I ∡ DAC I = 15
o
α = I ∡ CBA I = 30
o
I BC I = a
I AC I = b
I AB I = c
| | a | | 1 | |
sin α = |
| = |
| ⇒ c = 2 a |
| | c | | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
b = c |
| = 2a |
| = a √3 |
| | 2 | | 2 | |
Niech x = I CD I, a − x = I DB I
Mamy
Ponieważ tg 15
o = 2 −
√3 − z tablic lub można wyliczyć z wzoru na tg 2α
więc
x = ( 2 −
√3)*a
√3 = ( 2
√3 − 3)*a
oraz
a − x = a − ( 2
√3 a − 3a) = 4a − 2
√3a = ( 4 − 2
√3)*a
Odp. I CD I = ( 2
√3 − 3)*a, I DB I = ( 4 − 2
√3)*a
========================================
17 lip 09:15
Janek191:
Tam jest pomyłka. Powinno być
α = I ∡ CAB I = 30o
I ∡ BCA I = 90o
17 lip 09:19
aniabb:
17 lip 09:24
Janek191:
QAniabb
Dziękuję za rysunek

Nie wiem jak się wpisuje liczby i litery
17 lip 09:30
aniabb: naciskasz przycisk T a potem z klawiatury (cyfry tylko z górnego rzędu..numeryczna nie działa)
17 lip 09:33
pigor: ..., lub z tw. o dwusiecznej kąta Δ np. tak :
| x | | a−x | | x | | a−x | |
| = |
| /*a ⇔ |
| = |
| ⇔ 2x= a√3−x√3 ⇔ |
| a√3 | | 2a | | √3 | | 2 | |
⇔ (2+
√3}x= a
√3 /*(2−
√3) ⇔ (4−3)x= a
√3(2−
√3) ⇔ x=
|CD|= (2√3−3)a ,
zatem
a−x=
|BD|= a−a(2
√3−3)= a(1−2p{3]+3)= a(4−2
√3)=
2(2−√3)a . ...
17 lip 12:40