trygonometria
cojaturobieo3: Rozwiąż równanie cos2x + sinx = a2 +4b +3 z niewiadomą x wiedząc, że wielomian W(x)=x3 + ax2
+ bx +1 jest podzielny przez dwumian P(x)=x−1 i przez dwumian Q(x)=x+1
wyszło mi a=b=−1
potem rozwiązuję równanie
−2t2−t+1=0 gdzie t=sinx
i wychodzi mi x=pi6+2kpi ⋁x=56pi+2kpi⋁x=32pi+2kpi, k∊C
ale w zbiorze jest odp x=pi/2+2kpi⋁ x=−pi/6+2kpi ⋁ x=7pi/6+2kpi
Co robię źle?
17 lip 00:48
cojaturobieo3: aaa, już wiem,minus mi się zgubił

mam nadzieję,że nikt nie zaczął rozwiązywać
17 lip 00:55
ciuchcia: W(x) = x
3 + ax
2 + bx + 1
W(1) = 1 + a + b + 1 = a + b = 2a = −2 = (a = −1 = b)
W(−1) = −1 + a − b + 1 = a − b = (a = b) = 0
cos2x + sinx = 1 − 4 + 3
cos2x + sinx = 0
cos2x = cos2x − sin2x oraz
cos2x = 1 − sin2x
1 − sin
2x − sin
2x + sinx = 0
−2sin
2x + sinx + 1 = 0
Czyli błąd ma na początku

−2t
2 − t + 1 = 0 (powinien być + )
17 lip 00:55