Wzór funkcji.
JestTuKtoś?: Narysuj wykres funkcji f(x)= −2/3 x + 1. Dla jakich argumentów funkcja ma wartości dodatnie?
16 lip 23:50
17 lip 00:00
JestTuKtoś?: ale to co napisałeś to dla tych przyjmuje wartości dodatnie?
17 lip 00:00
Garth:
Przeksztalc nierownosc i bedziesz wiedziec, dla jakich argumentow przyjmie wartosci dodatnie.
17 lip 00:04
JestTuKtoś?: nie umiem tego przekształcić:(
17 lip 00:06
Eta:
| | 2 | |
Funkcja ma być: f(x)= − |
| x+1 ? |
| | 3 | |
17 lip 00:19
Garth: | | 2 | |
Dana jest funkcja f(x) = − |
| x + 1 |
| | 3 | |
Chcemy wiedziec, dla jakich argumentow wykres funkcji bedzie sie znajdowal powyzej osi OX. Aby
| | 2 | |
znalezc wszystkie te argumenty, zapisujemy nierownosc − |
| x + 1>0 [a co musielibysmy |
| | 3 | |
zrobic, zeby znalezc argumenty, dla ktorych funkcja przyjmuje wartosci ujemne].
Aby znalezc te argumenty szukamy wartosci zmiennej x w tej nierownosci, a wiec zacznij od
przeniesienia wyrazu 1 na prawa strone nierownosci.
17 lip 00:20
17 lip 00:20
Garth: [a co musielibysmy zrobic, zeby znalezc argumenty, dla ktorych funkcja przyjmuje wartosci
ujemne?] <− pominalem pytajnik we wczesniejszym poscie.
17 lip 00:21
Aga1.:

lub rozwiązanie odczytać z wykresu.
17 lip 07:04
5-latek: Skoro ma przyjmowac wartosci dodatnie to te wartosci musz byc >0 czyli mmusimy zapisac tak
| | 2 | | 2 | | 2 | |
− |
| x+1>0 to − |
| x>0−1 to −U{2}3}x>−1 to x<U{−1}{− |
| −−−−−uwaga zmiana zwrotu |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 3 | |
nierownosci na przeciwny bo dziele przez liczbe ujemna to x<−1*− |
| −−−−a to juz wiadoma |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
skad ? to x< |
| a to mozemy zapisac w postaci przedzialu (−∞, |
| ) −−−−−−−Z tym byl |
| | 2 | | 2 | |
najwiekszy problem ?
17 lip 08:58