prosze o pomoc :!!!!!!!!!!!!! rozloz wieloman na czynniki
nowy: rozlóż na czynniki x
3+2x
2−7x+4 czy dobrze zrobilem ? miejsca zerowe wyszly mi x1=−4 x2=−1
czyli powinno wygladac (x+4)(x+1)(x−1) bo wyszlo mi ze p=1 tak ? bo w odpowiedzi pisze
(x+4)(x−1)
2
16 lip 21:36
nowy: sory widze blad xd x2=1
16 lip 21:41
nowy: w sensie jest (x+4)(x+1)(x+1)
16 lip 21:42
nowy: a nie jednak to nie to pomocy heh
16 lip 21:43
nowy: ta sory mialem racje wyzej sorry za trolostwo
]
16 lip 21:44
Mila:
w(1)=1+2−7+4=0
liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)= x
3+2x
2−7x+4
schemat Hornera:
1 2 −7 4 x=1
1 3 −4 0
x
3+2x
2−7x+4=(x−1)*(x
2+3x−4)
x
2+3x−4=0
Δ=9+16=25
| | −3−5 | | −3+5 | |
x= |
| =−4 lub x= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
x
3+2x
2−7x+4=(x−1)(x+4)*(x−1)=(x−1)
2*(x+4)
16 lip 21:51