matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stała grawitacyjna Newtona
Adam:
Witam serdecznie wszystkich, otóż mam problem w książce Pickover Clifford Czrne dziury, autor podał że G jest stałą grawitacji Newtona 1,327*10
1
1 km
3
/s
2
i przez masę słońca, wiec jak mnożę z powrotem przez masę słońca 1,99* 10
3
0 kg to nie wychodzi mi :
https://www.google.pl/search?q=G&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr
może ktoś pomóc ?
16 lip 15:05
Janek191:
1,327*10
11
km
3
*s
−2
: 1,99*10
30
kg = = 1,327*10
11
* 10
9
m
3
*s
−2
: 1,99*10
30
kg = = 1,327*10
20
m
3
*s
−2
: 1,99 *10
30
kg =
m
3
= 0,6668 *10
−10
=
s
2
*kg
m
3
= 6,67* 10
−11
= G
s
2
*kg
Jest ok
bo 1 km
3
= 1 000 000 000 m
3
= 10
9
m
3
16 lip 17:00
Adam:
Dziękuję
16 lip 17:32