Oblicz
armin: Witam, przygotowuję się do rozszerzonej matury z maty, trafiłem na takie zadanie i troche sie w
tym pogubilem, bardzo prosze o pomoc. Powinno wyjsc 100.
(250,75 + 6250,25) * ( (0,2)−32 − 250,5 )
16 lip 14:34
Saizou : sprowadź wszystko do postaci an, gdzie a=5
16 lip 14:42
armin: Tez o tym pomyslalem, ale gdzies rabnalem sie w obliczeniach, wlasciwie, to w pierwszym
nawiasie wychodzi mi 564 + 544, i nie wiem co z tym zrobic, wyciagac przed
nawias?
16 lip 14:46
pigor: ..., poskracaj w wykładnikach i zrób to samo
z drugim nawiasem i zastosuj wzór (a−b)(a+b)= ... |
16 lip 14:48
Saizou : 25
3/4+625
1/4=
(5
2)
3/4+(5
4)
1/4=
5
3/2+5
1
5
3/2−(5
2)
1/2=
5
3/2−5
1
(5
3/2+5
1)(5
3/2−5
1)=
(5
3/2)
2−(5
1)
2=
5
3−5
2=
125−25=
100
16 lip 14:55
armin: dzieki wielkie !
16 lip 15:05