Różnica dwóch liczb całkowitych wynosi 20. Wykaż ,że jeśli do iloczynu tych licz
kamczatka: Różnica dwóch liczb całkowitych wynosi 20. Wykaż ,że jeśli do iloczynu tych liczb dodamy 100,
to otrzymamy liczbę, która jest kwadratem liczby całkowitej.
Rozwiązanie:
x−y=20⇒x=20+y xy+100=(20+y)y+100=y2+20y+100=(y+10)2
Tylko ciekawi mnie ta treść dokładnie " jeśli do iloczynu tych liczb dodamy 100, to otrzymamy
liczbę, która jest kwadratem liczby całkowitej."
Mógłby wyjaśnić ktoś jaśniej co trzeba konkretnie wykazać ?
15 lip 21:30
bezendu: Masz już zrobione to zadanie ? W czym problem ?
15 lip 21:32
kamczatka: mam zrobione ale nie rozumiem sensu tego zadania, co konkretnie wykazałem w tym zadaniu.
15 lip 21:42
ICSP: masz zapisać liczbę xy + 100 w postaci a2 gdzie a jest dowolna liczbą całkowitą.
U ciebie a = y + 10
15 lip 21:43
kamczatka: aha dzięki popatrze jeszcze na te zadanie żeby zapamiętać.
15 lip 21:45
sdsd:
7 paź 21:09
bezendu:
Chcesz uczyć się zadań na pamięć ?
7 paź 21:20