Sprawdzenie zadania
Piotr: | | −5 | |
Wykaż, że funkcja y= |
| nie jest monotoniczna w zbiorze R+∪R−. |
| | x | |
Założenie:
x
1 x
2∊R
+∪R
−. x
1<x
2
Teza:
f(x
1)−f(x
2) ma określony znak
Dowód:
| | −5 | | −5 | | 5(x1−x2) | |
f(x1)−f(x2)= |
| − |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | |
Uzasadnienie:
1.5>0
2.x
1−x
2<0
3.x
1x
2 <0
oraz
1.5>0
2.x
1−x
2<0
3.x
1x
2 >0
Zatem funkcja ta jest rosnąca i malejaca a zatem jest nie monotoniczna
Dobrze?
15 lip 20:59
pigor: ... weź sobie jakieś dwie 2 konkretne argumenty np. −1∊R
− i 2∊R
+ ,
oblicz f(−1) i f(2) i zobacz czy zachodzi warunek monotoniczności
15 lip 21:13
Piotr: No wiadomo, że nie gdyz jest to hiperbola. A mógłbyś sprawdzic moj sposob rozwiazania ?
15 lip 21:15
Piotr: Podbijam
16 lip 11:16
aniabb: w uzasadnieniu dopisz że jeśli x∊R+ lub x∊R− to ten przypadek 2
jeżeli zaś x1∊R+ oraz x2∊R− lub odwrotnie to przypadek 1
16 lip 11:27
16 lip 11:44
Piotr: Ok, dzięki
aniabb za sprawdzenie

.
5−latek już patrzyłem w ten link co mi podałeś,
przydał się, dzięki
16 lip 15:22