czy to to samo znaczy
kamczatka: Jeśli jest:
2
√3 + 6
to to samo co:
| 3 | | 1 | |
| + |
| √3 = 1,5 + 0,5√3 ? |
| 2 | | 2 | |
15 lip 18:33
15 lip 18:51
Mila: lub
=1,5+0,5√3
15 lip 18:52
pigor: ...a więc to pierwsze co napisałeś to bzdety z księżyca wzięte ,
to drugie jest poprawne , a więc wyrażenie to :
| √3+3 | |
| = 12( √3+3)= 12√3+ 32= 0,5 √3+1,5= 1,5+0,5 √3 . ...  |
| 2 | |
15 lip 19:23
kamczatka: to czemu nie można mnożyć przez ułamka jeśli jest w mianowniku pierwiastek ?
15 lip 21:17
pigor: można tylko rozszerzać ułamek (jak to się robi, uczą w V klasie SP) , albo go skracać, a tu
co ty zrobiłeś

pomnożyłeś licznik przez 2 i mianownik "zniknął" , a jakim to prawem

(mylisz tu z równaniem, a to jest tylko ułamek ). ...
15 lip 22:03
pigor: ..., jak w mianowniku jest pierwiastek to rozszerzasz ułamek i nic innego
15 lip 22:04
aniabb: zapis ..... /•2 oznacza OBUSTRONNIE mnożę przez 2 czyli trzeba mieć 2 strony równania,
czyli musi to być RÓWNANIE, a nie wyrażenie
16 lip 11:13