Co oznacza, że liczba jest pierwiastkiem wielomianu?
Max: Co oznacza, że liczba jest pierwiastkiem wielomianu?
15 lip 17:55
Godzio: Tzn. że W(od tej liczby) = 0
Przykład:
W(x) = x2 + 2x + 1
x = −1 jest pierwiastkiem bo:
W(−1) = (−1)2 + 2 * (−1) + 1 = 1 − 2 + 1 = 0
15 lip 17:56
Max: dziękuje
15 lip 17:58
pigor: ..., liczba p∊R jest pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli wartość W(a)= 0 . ...
15 lip 19:28
pigor: ....o kurcze ma być W(p)=0 , a tak naprawdę, to nie zadawaj na drugi raz takich pytań, tylko
zajrzyj do pierwszego z brzegu podręcznika , to się dowiesz . ...
15 lip 21:08
ICSP: pigor spokojnie
15 lip 21:14