Funkcja liniowa pilnie
Pilnie: Napisz wzor funkcji liniowej f, ktorej wykres przechodzi przez punkt P=(2, −1) i jest
prostopadly do wykresu funkcji g(x) = −1,5
15 lip 17:00
Janek191:
P = ( 2; − 1)
g(x) = − 1,5
Wykres funkcji g jest prostą równoległą do osi OX, więc wykres funkcji f jest prostą
prostopadła do osi OX, czyli jest postaci x = a.Ponieważ ma przechodzić przez punkt
P = ( 2; − 1) zatem a = 2
Odp. x = 2
=============
15 lip 17:59
Janek191:
Poprawka:
Nie istnieje taka funkcja f.
x = 2 jest to równanie prostej prostopadłej do wykresu funkcji liniowej g.
15 lip 18:08
Mila:
g(x)=−1,5 funkcja stała
Prosta prostopadła do wykresu g(x)
x=2 i to nie jest wzór funkcji
natomiast, jeśli :
g(x)=−1,5x
to
| | 2 | | 2 | |
f(x)= |
| x+b i P ∊wykresu⇔−1= |
| *2+b |
| | 3 | | 3 | |
15 lip 19:03
pigor: ..., bardzo jestem ciekaw w jakiej książce Podaj może tytuł) jest tak
sformułowane zadanie .
natomiast, jeśli g(x)=−1,5 i P=(2,1) to równanie prostej prostopadłej do
wykresu funkcji g ma równanie : −1,5(x−2)+0(y−1)=0 ⇔ x−2=0 , czyli x=2.
15 lip 19:18