matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna trzeciego stopnia
Gość:
Oblicz pochodną f
(3)
(x): f(x) = arctgx
1
y' =
x
2
+1
−2x
y'' =
(x
2
+1)
2
y
(3)
= ? Tutaj zaczynają mi się schody, za każdym razem coś pomijam, gdzieś się myle. Dopiero zaczynam z pochodnymi i bardzo bym prosił o pomoc.
15 lip 12:29
ICSP:
−2(x
2
+ 1)
2
+ 8x
2
(x
2
+1)
−2x
2
− 2 + 8x
2
y
(3)
=
=
=
(x
2
+ 1)
4
(x
2
+1)
3
6x
2
− 2
=
(x
2
+1)
3
15 lip 12:37