matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz punkt K symetryczny do punktu L
wajdzik:
Wyznacz punkt K symetryczny do punktu L=(3,4) względem prostej −3x+y−4=0 y=3x+4
1
L:y=−
x+5
3
{y=3x+4
1
{y=−
x+5
3
1
−
x+5=3x+4
3
3
x=
10
49
y=
10
3
49
S=(
;
10
10
3
49
a+3
b+4
(
;
=(
;
)
10
10
2
2
3
a+3=
10
7
a=2
10
49
b+4=
10
9
9
b=4
−4=
10
10
2
4
Coś tutaj jest źle. Odpowiedzi to: K(−2
;5
)
5
5
15 lip 12:02
ICSP:
3
a+3
=
10
2
drugie również źle przyrównane.
15 lip 12:15
wajdzik:
wiem wiem, tylko co teraz. Niech pomyślę.
15 lip 12:17
wajdzik:
OK, wszystko mam. Dałeś mi wszystko na tacy, dzięki. Wynik się zgadza.
15 lip 12:19