l
fx: Wyznacz parametr m dla którego równanie x
2 + mx + 9 = 0 ma dwa pierwiastki mniejsze od −1.
□ Δ > 0 ⇔ m
2 − 49 > 0 ⇔ (m − 7)(m + 7) > 0 ⇔ m ∊(−
∞; −7) ∪ (7; +
∞)
□ x
1 < −1 ∧ x
2 < −1
Zadanie z działu wzory Viete'a a nie bardzo mam pomysł jak korzystając z tych wzorów to
| | −b±√Δ | |
rozwiązać. Normalnie rozwiązując w wyznaczonej dziedzinie |
| < −1 to wiem jak |
| | 2a | |
zrobić, ale nie widzę miejsca dla wzorów Viete'a.

Pomożecie?
14 lip 22:04
fx: Oczywiście Δ > 0 ⇔ m2 − 36 > 0 ⇔ ...
14 lip 22:05
Basia:

warunki konieczne i wystarczające:
Δ>0
f(−1) > 0
14 lip 22:11
Basia:
P.S.1 można robić tak jak napisałeś, ale to dużo więcej liczenia
P.S.2 też nie widzę miejsca dla wzorów Viete'a
14 lip 22:19
fx: Ok, dziękuję za wskazówkę Basia

.
...
| | 2 | |
□ − |
| < −1 ⇔ −m < −2 ⇔ m > 2 |
| | m | |
□ f(−1) > 0 ⇔ −m + 10 > 0 ⇔ m < 10
Uwzględniając powyższe warunki oraz dziedzinę m otrzymuję
m ∊ (6; 10)
Czy mogę prosić Basiu o jakieś podobne zadanko, albo dwa? Już kiedyś spotkałem się z podobną
metodą ale o niej zapomniałem

. Muszę przećwiczyć.
14 lip 22:29
Basia:
nie możesz mnożyć nierówności przez
m, bo nie wiesz czy jest dodatnie czy ujemne
| | −b | | −m | |
poza tym xw = |
| = |
| |
| | 2a | | 2 | |
−m < −2 /*(−1)
m > 2
f(−1) dobrze
14 lip 22:32
Basia: A już widzę..........dobrze zrobiłeś, a to chyba był tylko błąd w przepisywaniu
14 lip 22:34
5-latek: Tylko ze w tym zadaniu powinna byc deita ≥0 (tak mi sie wydaje ) bo nie na napisane ze dwa
rozne pierwiastki lub 2 pierwiastki dodatnie lub ujemne . jesli sie myle to prosze poprawic.

To teraz masz np takie zadanie
Dla jakich wartosci parametru m rownanie (m−1)x
2−2mx+m−2 =0 ma dwa rozne ujemne pierwiastki
rzeczywiste ?
14 lip 22:38
Basia:
Dla jakiej wartości parametru m równanie
mx2 − mx + 4 = 0
ma dwa pierwiastki rzeczywiste należące do przedziału:
a) (−1;2)
b) <−2;2>
to trochę trudniejsze zadanie; musisz ustalić warunki dla m>0 i m<0 oddzielnie
przypadek m=0 oczywiście odpada od razu, bo dla m=0 mamy równanie 4=0,
które nie ma rozwiązania
14 lip 22:39
fx: Dziękuję za zadania

.
5−latek − dziękuję za zwrócenie uwagi na ten fakt

. Muszę uważniej czytać zadania
14 lip 22:41
Basia:
@50−latek
równanie st.2, w którym Δ=0 ma jeden pierwiastek podwójny
14 lip 22:41
Basia: sorry; nie wiem skąd to 0
14 lip 22:42
5-latek: Wlasnie w tym zadaniu ktore CI dalem do rozwiazania wykorzytaj wzoryVietea
14 lip 22:54
fx: Zajmę się tym jutro bo dziś już pomęczyłem trochę logarytmów i przypomniałem sobie macierze i
liczby zespolone

.
14 lip 23:08