ciąg
matura: Mam pewien problem z zadaniem
Liczby naturalne dodatnie, których reszta z dzielenia przez 7 jest równa 2 tworzą ciąg
określony wzorem
a) a
n=2n+7
b) a
n=2n*7
c) a
n=7n−5
d) a
n=7n:2
a
1=9
a
2=16
r=16−9=7
a
n=9+(n−1)*7
a
n=9+7n−7
a
n=2+7n
dla 1
a
1=2+7=9
a
2=2+14=16 i jest ok
dla a )
a
1=9
ale już a
2 nie pasuje a
2=11
b) a
1=7 więc odpada
c) 7n−5
a
1=2 więc też odpada a w odpowiedziach jest podane że to jest prawidłowy wzór
14 lip 21:25
Basia:
dlaczego odpada ? 2 = 0*7 + 2
reszta z dzielenia 2 przez 7 jest równa 2
an = 7n−5 to poprawna odpowiedź
14 lip 21:30
Saizou : 2:7=0 r.2
9:7=1 r.2
......
a1=2
a2=9
r=a2−a1=7
an=a1+(n−1)r
an=2+(n−1)*7
an=7n−5
14 lip 21:30
matura:
czemu a1=2
a1=9 pierwsza liczba która podzielona przez 7 da resztę dwa ?
14 lip 21:32
Basia: czytaj odpowiedzi

2 = 0*7 + 2
czyli 2 przy dzieleniu przez 7 daje resztę 2
14 lip 21:34
Garth: 2 jest pierwsza liczba naturalna dodatnia, ktora podzielona przez 7 daje 2.
2:7 = 0 r.2
14 lip 21:37
matura:

hmm ciekawe

a takie zadanie
ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie a
1=10 i różnicy |m|+3 ten ciąg ma dodatnią różnice dla ?
|m|+3>0
|m|>−3
m>−3 lub m<3
m∊(−3,
∞) m<(−
∞3)
czyli m∊R ? jak mam lub to suma przedziałów ?
14 lip 21:42
Basia:
dobrze do momentu:
|m| > −3
i koniec, bo to jest prawda dla każdego m∊R
ponieważ każda wartość bezwzględna jest ≥ 0 więc tym bardziej > −3
dalsze rozpisywanie jest bez sensu
14 lip 21:46
matura:
jeśli (log24, log2x, log216) tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny to x=?
log2=4=2
log216=4
a2−a1=a3−a2
log2x−2=4−log2x
2log2x=6 /2
log2x=3
23=8
log28=3
x=8 ?
14 lip 21:51
Basia: bardzo dobrze
14 lip 21:52
Basia: inny sposób:
w ciągu arytmetycznym
stąd
| | log24+log216 | | 2+4 | |
log2x = |
| = |
| = 3 ⇔ x=23=8 |
| | 2 | | 2 | |
14 lip 21:54
matura: @Basia mam do Ciebie pytanie jako do ekspertki

chce pisać za rok maturę roz i najpierw przerabiam operon podstawowy a potem operon roz ? czy
to dobra droga ? z podstawy niektóre zadania sprawiają mi trudność ale 95 % jestem w stanie
zrobić bez dłuższego namysłu..
14 lip 21:55
Basia: Skoro 95% zadań z podstawy nie sprawia Ci kłopotu możesz od razu (w ramach jednego działu)
robić zadania z rozszerzenia
Do podstawy Operon jest dobry, ale moim zdaniem do rozszerzenia trochę za łatwy
oczywiście nie zaszkodzi go przerobić, ale wskazane byłoby jeszcze coś innego
Aksjomat jest dobry, zbiór zadań p.Cewe, ewentualnie Kiełbasa chociaż tam jest mało zadań
typowo maturalnych, za to dużo zadań trudnych i nietypowych (uczą myśleć nieschematycznie).
Poza tym dobrze jest przerobić jak najwięcej arkuszy, i tych oryginalnych z lat ubiegłych, i
tych przykładowych.
Zainteresuj się również zadaniami i arkuszami ze strony:
http://www.zadania.info/
14 lip 22:06
matura: dobrze, dziękuje za radę w dwa dni myślę, że skończę ten operon i biorę się wtedy za
zadani.info
14 lip 22:09
fx: Mówisz Basia, że zbiór Cewe jest bardziej maturalny niż Kiełbasa? Mam oba zbiory i na razie
zbiór Cewe mnie odrzuca − zadania wydają mi się trudne a przede wszystkim niektóre wykraczają
poza program rozszerzony i nie jest to zaznaczone. Chociaż wiadomo, badanie przebiegu
zmienności funkcji za pomocą pochodnej nie zaszkodzi na maturze ale jeśli ktoś nie wie
dokładnie jaki jest zakres matury R to może zmarnować sporo czasu na zrozumienie rzeczy,
których na maturze już nie ma.
14 lip 22:11
Basia: masz zbiór Cewe, albo stary, albo już bardzo nowy
kilka lat temu granice, pochodne itp. jeszcze były w programie R
i od 2015 znowu będą
Cewe i Kiełbasa są porównywalne moim zdaniem
14 lip 22:14
fx: Daty wydania nie ma, ale jest to zbiór pod nową maturę z matematyki wydany pewnie w 2010 roku.
14 lip 22:39
Basia: może to już "pod" maturę R−2015
14 lip 22:46
fx: Czy razem z tą reformą zwiększy się wymiar godzinowy matematyki w szkole średniej gdzie
realizowany jest program R? Bo i kiedyś licea były czteroletnie a i uczeń po szkole
podstawowej wiedział więcej niż współcześnie po gimnazjum.
14 lip 23:04
14 lip 23:24
Basia:
P.S. od razu widać, że minister edukacji to matematyczka i "praktykująca" jeszcze do niedawna
nauczycielka
14 lip 23:28
pigor: ..., no z tymi matematyczkami to jest różnie, bo to właśnie inna matatematyczka
kilka ładnych lat temu zlikwidowała matematykę na maturze

... paranoja do kwadratu .
14 lip 23:45
pigor:
14 lip 23:46
5-latek: Ja mysle jednak ze gdyby nie zaczeto glosno mowic o przywroceniu 8 −letnich szkol podstawowych
to dalej byloby to samo.
Nie jestem nauczycielem wiec nie wiem czy tez w srodowisku nie trwaly dyskusje na ten temat ale
musialy skoro sie cos ruszylo w tym temacie
Nie bede sie wypowiadal (bo juz wiele razy byla dyskusja nawet na tym forum) jakie spustoszenie
wniosla ta reforma szkolnictwa ktora notabene miala kosztowac kazdego obywatela 1zl Szkoda
gadac Dobrze z echociaz teraz poszli po rozum do glowy i naprawia to co juz dawno bylo
naprawione .
Z drugiej tez strony mysle ze takie podejscie spowodowane jest tez tym ze zblizaja sie wybory i
trzeba spodobac sie srodowisku naukowemu ktore zaczyna glosno krytykowac obecna refome (chocby
prof. Bartman ) bo u przedsiebiorcow maja przerabane a praca do 67 lat to juz (tez szkoda
gadac ) .
Pigor ma racje −−paranoja do kwadratu . Tak sobie beztrosko eksperymentowac na zywym organizmie
15 lip 08:15