Indukcja
Garth:
Wykaz, ze dla kazdej liczby naturalnej dodatniej n 133 | 11n+1 + 122n−1
1.
Dla n = 1
11n+1 + 122n−1 = 133
133 | 133
L = P
2.
∧ [∨ 11k+1 + 122k−1 = 3p] ⇒ [ ∨ 11k+2 + 122k+1 = 3s]
k∊N p∊C s∊C
11k+2 + 122k+1 = 11 * 11k+1 + 122 * 122k−1 = 11*11k+1 + 144 * 122k−1 =
= 11 * 11k+1 + 122k−1 + 143 * 122k−1 = 11 * 3p + 143 * 122k−1 = 33p + 143 *
122k−1
Niestety brakuje mi pomyslu, co dalej by mozna z tym zrobic, jakies rady?
Serdecznie dziekuje.
14 lip 21:11
Garth: Dla pierwszego warunku L = P napisalem chyba troche z rozpedu.
14 lip 21:12
Basia:
Z: 11k+1+122k−1 = 133*x x∊C ⇔
11k+1 = 133x − 122k−1 x∊C
T: jak napisałeś
11k+2 + 122k+1 = 11*11k+1 + 122k+1 =
11*(133x − 122k−1) + 122k+1 =
11*133x − 11*122k−1 + 122k+1 =
11*133x + 122k−1(122 − 11) =
11*133x + 122k−1*133 =
133*(11x + 122k−1)
11x + 122k−1 ∊ C
czyli koniec dowodu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w zadaniach z potęgami prawie zawsze trzeba sobie przekształcić Założenie indukcyjne
do innej (oczywiście równoważnej) postaci
14 lip 21:19
ciuchcia:
Z : 11k + 1 + 122k − 1 = 133m, m ∊ ℤ
T : 11k + 2 + 122k + 1 = 11 * 11k + 1 + 144 * 122k − 1 =
11 * 11k + 1 + (133 + 11) * 122k − 1 =
11 * 11k + 1 + 133 * 122k − 1 + 11 * 122k − 1 =
11(11k + 1 + 12k − 1) + 133 * 122k − 1 =
11 * 133m + 12k − 1 * 133 = 133 ( 11m + 12k − 1 )
14 lip 21:26
Garth:
Dziekuje, mialo tez byc to, a nie to co napisalem w pierwszym poscie.
Mialo tez byc:
∧ [∨ 11k+1 + 122k−1 = 133p] ⇒ [ ∨ 11k+2 + 122k+1 = 133s]
k∊N p∊C s∊C
14 lip 21:31
Mila:
20
Z faktu, że tw. zachodzi dla n=k wynika, że zachodzi dla n=k+1
11k+1+122k−1=133s, s∊C⇒
11k+1+1+122(k+1)−1=133m, m∊C
D:
11k+1+122k−1=133s, s∊C⇔
11k+1=133s−122k−1, s∊C
Czy 11k+1+1+122(k+1)−1=133m, m∊C ?
11k+1*11+122k+1=11*(133s−122k−1)+122k+1=
=11*133s−11*122k−1+122k+1=
=11*133s−122k−1*(11−122)=11*133−122k−1(11−144)=
=11*133*s+133*122k−1=133*(11s+122k−1)=133*m, m=11s+122k−1 i m∊N
14 lip 21:39
Vax: Jakby kogoś interesowało, można również dość szybko wykazać to stosując kongruencje:
12(11n+1+122n−1) == 12*11n+1 + 122n == 12*11n+1+144n == 12*11n+1+11n ==
11n(132+1) == 0 (mod 133)
Ale nwd(12,133)=1 więc jest to równoważne 11n+1+122n−1 == 0 (mod 133) cnd.
14 lip 21:56
Garth: Rowniez dziekuje, ale to jednak jeszcze (oby tylko jeszcze) nie moj poziom.
14 lip 22:01
Garth:
Kolejny przyklad, to samo polecenie, prosilbym o sprawdzenie, czy jest poprawnie.
11 | 26n+1 + 9n+1, n∊N
1.
n = 1 ⇒ 26n+1 + 9n+1 = 209
11 | 209
2.
∧ [∨ 26k+1 + 9k+1 = 11p] ⇒ [∨ 26k+7 + 9k+2 = 11s]
k∊N p∊C s∊C
26k+1 + 9k+1 = 11p ⇒ 26k+1 = 11p − 9k+1
26k+7 + 9k+2 = 26 * 26k+1 + 9k+2 = 26 * 11p − 26 * 9k+1 + 9 * 9k+1 =
= 26 * 11p + 9k+1(9 − 26) = 26 * 11p + 9k+1(−55) =
= 11(64p −5 * 9k+1)
64p ⋀ 9k+1 to z zalozenia liczby calkowite.
15 lip 10:49
Garth: I kolejne, tym razem z nierownoscia.
Wykaz, ze dla dowolnej liczby naturalnej n ≥ 4 zachodzi nierownosc: 2n > 3n
1.
n = 4 ⇒ 2n = 16 ⋀ 3n = 12
16 > 12
2.
∧ [ 2k > 3k ⇒ 2k+1 > 3k + 3]
k∊N
k≥4
2k+1 = 2 * 2k
2k > 3k ⇒ 2 * 2k > 6k
6k > 3k + 3 ⇔ 3k > 3 ⇔ k > 1
Czy dobrze/wystarczajaco?
15 lip 13:59
Garth: Nikt?
15 lip 21:06
Mila: 10:49 dobrze. cnw
15 lip 21:29
Mila: 13:59
2k+1=2*2k=2k+2k>3k+3k=3(k+1) i k≥4
cnw
15 lip 21:37