Pytanie i wyjasnienie problemu
Piotr: Mam takie pytanie odnosnie przeksztalcania wykresow funkcji:
Jezeli mam, np. takie zadanie ''Narysuj Wykres funkcji g(x)=4f(x), jeśli f(x)=3x−2
Wybiore sobie jedenpunkt A=(4;2)
i teraz punkt ten w funkcji g(x) bedzie taki A'=(4,8)
Okej tutaj logiczne dla mnie to jest.
Ale juz gdy bedzie cos takiego: ''Narysuj wykres funkcji g(x)=f(2x) jesli f(x)=x
2
To ten wykres sie ''zwęży'', czyli np biore jeden punkt B=(4,2)
To po przeksztalceniu bedzie on taki B'=(2,2)
Dlaczego?

Prosze o pomoc
14 lip 19:16
AS:
Wykonaj wykres funkcji f(x) = x2
Następnie każdą rzędną powiększ 4−krotnie.
14 lip 19:22
Basia:
1. g(x) = 4f(x) = 4(3x−1) = 12x − 4
2. g(x) = f(2x) = (2x)2 = 4x2
14 lip 19:24
Piotr: Nie za bardzo rozumiem

. Dobrze te punkty przekształciłem w swoim poście czy nie?. Pamietam
| | 1 | |
jak mialem wykres funkcji sin( |
| x) to on się rozszerzal a jak w f(2x) to sie zwężał |
| | 2 | |
14 lip 19:28
Basia:
przede wszystkim B(4,2) nie należy do wykresu f(x) = x2
x=2 ⇒ y=22 = 4 i masz punkt B(2;4)
a dla g(x) = f(2x) i x=2 masz g(2) = f(4) = 42 = 16 czyli B'(2;16)
tak jak Ci AS napisał; zwiększasz rzędne czterokrotnie
(czyli parabola się zwęża)
a dlaczego to ja Ci napisałam wyprowadzając jawny wzór funkcji po przekształceniu
14 lip 19:33
ciuchcia: Basia podała Ci szybki sposób:
a) g(x) = 4f(x)
g(x) = 4 * (3x − 2) = 12x − 8
b) g(x) = f(2x), gdzie f(x) = x
2
g(x) = f(2x) = (2x)
2 = 4x
2
Sprawdźmy czy dobrze myślisz:
a) 8
≠12 * 4 − 8
b) 2
≠ 4 * 2
2
Zatem coś nie tak, ogólnie jak masz tak napisane to wystarczy podstawić tylko odpowiednie dane

..
14 lip 19:33
Piotr: OK już rozumiem, dziękuję Wam za pomoc
14 lip 19:34
Basia:
Piotr poprzestawiał współrzędne A(2,4) a nie (4,2)
(pierwszy przykład)
14 lip 19:36
Piotr: Tak naprawdę to ja te punkty ''strzelalem'' sobie nie patrzylem na wzor funkcji. Bo chcialem
spytac sie o ten wykres funkcji o zwezanie i rozszerzanie ale juz wiem o co biega
14 lip 19:38