s
use: Mam podac odwzorowanie T ktore jest wyznaczone przez okreslone odwzorowanie plaszczyzny;
i jest tak ;
Symetria srodkowa wzgledem punktu (1,1)
wg mnie to powinno wygladac tak;
T(x;y)=(−x+1;−y+1) a w odpowiedziavch jest T(x;y)=(−x+2;−y+2) kto sie myli ja czy ksiązka
14 lip 19:07
Basia: TY

S(1,1)
P(x,y)
P'(x',y')
SP
→ = −SP'
→
[x−1;y−1] = −[x'−1;y'−1]
x−1 = −(x'−1)
y−1 = −(y'−1)
x−1 = −x'+1
y−1 = −y'+1
x' = −x+2
y' = −y+2
14 lip 19:22
Basia:

ilustracja do powyższego
14 lip 19:45
Mila:
Przekształcenie płaszczyzny,w którym obrazem dowolnego punktu P(x,y) jest taki punkt
P'(x',y')
że:
x'=−x+2a
y'=−y+2b
jest symetrią środkowa względem punktu S=(a,b).
14 lip 21:17
use: dzeki wielkie za proste i zrozumiale wytlumaczenie
15 lip 14:00
use: A coś takiego jak będzie

Podać przeciwobraz T
−1(MN) gdzie M=(0,2) N=(2;−4)
T:(u,v)→(x,y)
x=u y=2v
moje rozumowanie jest takie ;
T
−1(x,y)→(u,v)
i teraz tak jezeli MN to odcinek o koncach w punktach M=(0,2) i N=(2,−4)
to kazdy punkt tego odcinka przeksztalca sie wedlug tego ;
T
−1(x,y)→(u,v)
czyli rezlutatem powinno chyba byc cos takiego ;
| | 2 | |
T−1(MN) − odcinek o koncach w punktach (0,1) oraz (2,−2) [ bo M=(0,2) czyli M`=(0, |
| ) |
| | 2 | |
| | −4 | |
oraz N=(2,−4) cxyzli N`=(2, |
| )] |
| | 2 | |
a w odpowiedziach jest (0,1) i (1,−2 ), nie czaje tego dlaczego 1 wyglada na to jakby 2
podzielil przez 2

?
| | y | |
a skoro punkt ma wspolrzedne P=(x,y) to wg tego ze u=x i v= |
| to tylko y powinien sie |
| | 2 | |
skracac przez 2, wyjasni mi to ktos

?
15 lip 17:05
use: up
15 lip 17:50
use: up up up
15 lip 19:47
use: jest ktos w stanie mi pomóc

?
15 lip 20:47
Mila: Wydaje mi się, że masz rację. To przekształcenie to powinowactwo.
Jeśli znajdę coś w literaturze, to napiszę potwierdzenie ( albo inne rozwiązanie).
Napisz inne zadanie z tego tematu i odpowiedź.
15 lip 21:00
use: ogolnie to całe zadanie brzmi tak ;
Dane jest odwzorowanie T;R
2→R
2 okreslone podanymi wzorami.
a)podać interpretację geometryczną odwzorowania T
b)podać odwzorowanie T
−1
c)podać obrazy T(AB) , T(K) gdzie A=(1,1) , B=(2,3) K=K(S,r) jest kołem o srodku S=(0,0)
i promieniu r=6
d)Podac przeciwobraz T
−1(MN) gdzie M=(0,2), N=(2,−4)
przykład 1.122.
T

u,v)→(x,y)
x=u , y=2v
i odpiedzi sa takie ;
ad a) Powinowactwo osiowe wzgledem osi OX o skali 2.
ad b) T
−1(x,y)→(u,v)
u=x v={y}{2}
| | 1 | |
powinowactwo osiowe wzgledem osi OX o skali |
| |
| | 2 | |
ad c) T(AB) − odcinek o koncach (1,2) i (2,6)
T(K(0,0)6)− elipsa o polosiach a=6 i b=12 i srodku (0,0)
ad d)
T
−1(MN) −odcinek o koncach w punktach (0,1) i (1,−2)
o ile odpowiedzi a,b,c sa dla mnie zrozumiale ( chociaz z okregiem troche dziwne ) to punkt d
calkowicie mnie zmiażdzyl nie wiem dlaczego tam im wyszlo (1,−2) ....
15 lip 21:28
use: Inny przyklad to np 1.123 jest taki;
T: (u,v)→(x,y)
x=3u y=v
i teraz w tym przykladzie odpowiedz do podpunktu d jest taka ;
| | 2 | |
ad d) odcinek o koncach (0,2) i ( |
| , −4 ) |
| | 3 | |
15 lip 21:35
use: czyli tutaj tak jakby jest juz inaczej , podzielone jest tylko przez wspolrzednem x ( czyli
tak jak podpowiada intuicja ) jednak chcialbym zeby ktos powiedział czy intuicja w tym
przypadku jest ok czy nie bardzo

i czy tamtem przyklad to zwyczajny irytujący blad w
ksiazce ^^
15 lip 21:38
Mila:

(Błąd w odp.)
Wyjaśniam problem z elipsą.
K: x
2+y
2=36
Przekształcenie przez powinowactwo względem OX w skali k=2
x'=x
y'=2y
x=x'
| x'2 | | y'2 | |
| + |
| =1 opuszczamy znaczki ' |
| 62 | | 122 | |
| x2 | | y2 | |
| + |
| =1 równanie elipsy − postać kanoniczna |
| 62 | | 122 | |
a=6
b=12
15 lip 22:07
16 lip 16:18
Mila:
Zadanie dla USE
określ przekształcenie w którym obrazem elipsy E jest okrąg K.
E: 4x2+5y2=20
K: x2+y2=4
Podpowiedź: powinowactwo, napisz (odkryj) wzór:
x'=...
y'=...
16 lip 18:56
use: ok. pomysle nad tym zadaniem

Mam poza tym jeszcze jedno pytanie, rozwiązuje teraz zadania z funkcji, mam wyznaczyc naturalna
dziedzine funkcji ( co nie jest problemem ) jednak poza tym mam wyznaczyc PRZECIWDZIEDZINE
funkcji o podanym wzorze.
Moje pytanie jest takie jaki jest sens w tego typu dzialaniu

? skoro gdzies przeczytalem ze
ZW zbior wartosci nie zawsze pokrywa sie z przeciwdziedziną ( czasami tak) ale zazwyczaj ZW
jest podzbiorem PRZECIWDZIEDZINY.
Wiec teraz tak, jaki jest sens wyznaczania tej przecwidziedziny skoro z tego co ja rozumiem
moze to byc nadzbior ZW czyli w szczegolnosci PRZECIWDZIEDZINA moze byc R ( zbior liczb
rzeczywistych ). Może mi to ktos wyjasnic na czym ta roznica miedzy ZW a PRZECIWDZIEdZINĄ
polega i po co ja wyznaczac skoro zawsze mozemy napisac ze przeciwdziedzina to R( prawda

bo z
tego co ja rozumiem to chyba tak )
16 lip 20:01
Dominik: niech f: ℛ → ℛ, f(x) = x2. zbiorem wartosci jest [0, ∞], natomiast przeciwdziedzina ℛ.
natomiast dla g: ℛ → [0, ∞], g(x) = x2, zbior wartosci funkcji g pokrywa sie z
przeciwdziedzina i dlatego nazwiemy ja suriekcja.
wyciagnij wnioski.
16 lip 20:12
use: no dobra, wiec skoro mam funkcje okreslona wzorem ;
i nie mam okreslone czy funkcja jest R→R czy R
2→R
2
to wychodzi na to że nie musze nic liczyc tylko napisze ze przeciwdziedzina jest R i odpowiedz
jest poprawna..... to jest jakas paranoja ^^
16 lip 20:20
Dominik: w tym momencie mowa zapewne o zbiorze wartosci.
16 lip 20:22
use: odnosnie zadania podanego przez MILE ;
K: x
2 +y
2=4
E: 4x
2+5y
2=20
z elipsy trzeba uzyskac okrag zatem jezeli;
| | 2x | |
E: ( |
| )2+y2=4 wiec z tego zeby uzyskac okrag K |
| | √5 | |
musimy zastosowac POWINOWACTWO OSIOWE WZGLEDEM OSI OY I SKALI U{
√5{2}
16 lip 21:13
use: | | √5 | |
skala powinowactwa osiowego wzgledem osi oy |
| |
| | 2 | |
mam nadzieje ze dobrze
16 lip 21:14
Mila:
| | 2√5 | | 2√5 | |
x'= |
| x lub x'=− |
| x |
| | 5 | | 5 | |
y'=y y'=y
16 lip 21:29
use: ach... faktycznie mój błąd ,
| | 2 | | 2 | |
skala wyniesie |
| lub − |
| |
| | √5 | | √5 | |
16 lip 23:51