monotonicznosc
madz: Zbadaj monotoniczność:
męczę się z tym przykładem, ale mi nie wychodzi... pomoże ktoś?
14 lip 16:29
Basia: a jak próbujesz to zbadać ?
wprost będzie raczej trudno więc może pochodna pomoże
14 lip 16:45
Basia:
x∊(0;+
∞)
| | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *ln√x − |
| * |
| *√x | | 2√x | | √x | | 2√x | |
| |
f'(x) = |
| = |
| | ln2√x | |
| | ln√x−1 | |
| = |
| |
| 2ln2√x | | 2√x*ln2√x | |
mianownik jest stale dodatni czyli znak pochodnej zależy tylko od licznika
no to zbadaj teraz znak licznika czyli funkcji l(x) = ln
√x−1
to już jest proste
14 lip 16:54
pigor: ...o kurcze ale walnąłem głupstwo , chciałem przy tym edytorze pomóc sobie i zadowolony
zakończyłem na pochodnych L i M , a gdzie pochodna ilorazu

przepraszam i niech ktos
kompetentny wywali ten mój post

; dziekuje z góry i przepraszam .
14 lip 16:58
Basia: według życzenia
pigor; nie przejmuj się; każdy się czasem myli
14 lip 17:00
Basia: poprawka do dziedziny
ln√x ≠ 0
√x ≠ 1
x≠1
D = (0;1)∪(1;+∞)
14 lip 17:58
madz: wychodzę potem na równanie
y' = 0
ln
√x−1 = 0
wiem, że to pewnie podstawy, ale jak wyliczyć z tego x ?
e =
√x => x =
√e ? Nie spotkałam się nigdy z
√e więc nie wiem czy dobrze kombinuje?
14 lip 19:02
Basia:
ln√x = 1 = lne
√x = e /()2
x = e2
i tyle
dla x∊(0,1)∪(1;e2) ln√x − 1 < 0 ⇒ f↘
dla x∊(e2;+∞) ln√x − 1 > 0 ⇒ f↗
14 lip 19:19
madz: a nie czasem x=e2 ?
skoro ln√x−1=0
ln√x=1
x= e2
z tym pod pierwiastkiem pomyliłam się totalnie, z rozpędu napisałam głupote (w poprzednim
poście).
Ty liczysz ln√x=0 nie za bardzo rozumiem dlaczego pominęłaś −1.
14 lip 19:22
Basia: poprawiłam; bo się pomyliłam; patrz wyżej
14 lip 19:23
madz: aaa widzę, że już edytowałaś post

okej, dzieki wielkie za pomoc !
14 lip 19:23