Liczba a jest o 50% większa od liczby p, a liczba b jest o 20% mniejsza od liczb
kamczatka: Liczba a jest o 50% większa od liczby p, a liczba b jest o 20% mniejsza od liczby q. o ile
procent iloczyn ab jest większy od iloczynu liczb p i q.
a=1,5p
b=0,8q
ab= 1,5p*0,8q=1,2pq
Ale skąd wziąć iloczyn pq? Skoro nie podali ile wynosi p i q
14 lip 15:11
kamczatka: Chyba już wiem o co chodzi wyszło 1,2pq czyli iloczyn ab jest większy od iloczynu pq o 20%
14 lip 15:12
pigor: ... , oczywiście masz rację, bo 1,2= 1+0,20= 1+20% . ...
14 lip 15:27
pigor: ..., a najlepiej widać to tu :
ab= 150%p * 80%q= 15*8*100%pq= 120%pq=
pq+20%pq . ...
14 lip 15:31